Достойно ест - храм св. Александър Невски (София)

Благодарение на уникалните кадри на Таня Вълчанова, направени от камбанарията на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, читателите на сайта „Всемирното православие” имат възможност да видят от друг ъгъл още едно забележително събитие от живота на Българската православна църква – началото на Литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица – Достойно есть”!Загрижен за съдбините на православния ни народ, по благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, на заседанието си от 05.03.2013 г., св. Синод взе решение на 9 март, събота, да бъде проведено литийно шествие с чудотворната икона „Пресвета Богородица – Достойно есть”. Шествието тръгна в 17 ч. от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където иконата - чудотворно копие на най-голямата светиня на Света Гора, Атон, е обект на постоянно поклонение. След това то премина през историческия център на София и покрай Президенството и Министерски съвет стигна до Митрополитската катедрала „Св. вмца Неделя”.

Управителният Съвет на Балканско Атонско Сдружение бе известено по телефона от резбаря художник Ивайло Елшишки, който изработи проскинитария за иконата, че на 31 октомври 2012 г., когато той е поставил дървената плоскост, с която е бил затворен окончателно проскинитарият, е забелязал самоизобразило се кървавочервено петно върху лика на Богородица.

Росен ПлевнелиевИмаме нужда от нашата църква, която да ни показва пътя напред за добро и да бъдем в синхрон със себе си, със сърцата си, вярващи, но и силни. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, който участва в тържествената церемония, която се проведе в храм-паметника „Александър Невски" по случай 100-годишнината от построяването му.


Снощи София тържествено посрещна чудотворното копие на иконата на Св. Богородица „Достойно есть”. То ще остане завинаги за молитвено поклонение и духовна подкрепа в Патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски”, който тази година отбелязва своята 100-годишнина.

Още в 16 часа огромната катедрала – символ на нашата столица, беше изпълнена с хора от София и от различни краища на страната, които пристигаха организирано с автобуси.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре