icon_sv%20troitsa%20gabrovo Всемирното Православие - Възстановена икона в храм „Света Троица”, гр. Габрово Автор: о. Стефан Стефанов 

 

Възстановена в оригиналният и облик е откраднатата икона от апостолско-събитийният ред на иконостаса, посветена на светите братя Кирил и Методий. Това стана възможно благодарение на пълният дигитален иконен албум на храм „Света Троица”,  в който се съхраняват прецизно заснети и надлежно описани абсолютно всичките икони на храма.

Хората осъществили тази спасителна операция са многократната дарителка на храма: Надежда Дренска и младата зографка Андреяна Дойкин.

Андреяна Минчева Дойкин е родена на 30.06.1984 г. в гр. Габрово. Завършила е „Средно художествено училище за приложни изкуства”, гр. Трявна през 2002 г. През 2006 г. придобива бакалавърска степен във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново със специалност „иконография”.

 

Дипломната и работа е стенописът „Сънят на Яков” с размери 1.00 х 0.70 м. Отново там придобива магистърска степен през 2007 г. Този път стенописът „Преображение Господне” изписан от нея е с размери 1.80 х 2.00 м. Веднага след завършването се присъединява към екипа изписващ Етрополския манастир – Варовитец „Света Троица”. Успоредно с това придобива квалификация за „Учител по изобразително изкуство”. В момента работи като художник на свободна практика, като създава главно икони и църковна монументална живопис. По време на обучението си е изпълнявала многобройни поръчки за болници и частни лица в България и чужбина.

Нека да им е пред Господа!