P1040640 Всемирното Православие - НОВИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН СТАВА ОСМИЯТ  ДЕЙСТВАЩ ХРАМ В ГРАДА Автор: Росица Примовска 

На 6 октомври 2010 г.  в новопостроения архиерейски параклис „Покров на Пресвета Богородица” в Смолян се постави традицията всяка сряда  тук да се отслужва Богородична Света литургия. Над 40 миряни се събраха да положат началото. Богослужението извърши отец Запрян Шиков от храм „Свети Дух”, в чиято енория е новият параклис. В песнопенията участваха хористи от църквите  „Свети Дух” и „Света  Неделя”.

„Бог да благослови вас и вашите семейства, Божията Майка да закриля всички нас…”, поздрави миряните отец Запрян, а после обяви, че  освен литургиите в сряда в този храм ще се извършват кръщенки, венчавки, панихиди  и др. треби по желание на миряните. С този богослужебен ред архиерейският параклис става осмият действащ ежедневно храм в Смолян, освен църквите „Св. Висарион Смоленски”, „Св. Богородица”, „Св. Николай Чудотворец”, „Св. Неделя”, Св. Георги Победоносец”, „Св. Дух”,  „Св. Теодор  Стратилат”, което е голяма духовна опора за хората.

 

Параклисът „Покров на Пресвета Богородица” в двора на Архиерейското наместничество в Смолян бе осветен на Илинден тази година от Пловдивския митрополит Николай. На 1 октомври бе неговият първи храмов празник, тогава бе и първата литургия, оглавена от архимандрит Висарион, която събра хора от целия град.

Този Божи дом е съграден и обзаведен изцяло от даренията на семейство Георги и Росица Чилингирови, техните дъщери Донка и Константина, зет им Ивайло и внуците Георги, Андрей и Виктория.

Архитектурният проект-дарение е на Атанас Каджебов и съпругата му Пепа. Иконостасът изработи Иван Ангелов, а иконописци са Елена и Дечко Дечеви. Те ще изографисат и стените напролет.

След освещаването на параклиса вратите му са постоянно отворени. Хората намериха духовен пристан и тук, в стария център на Смолян, разбраха, че е истинското място на Богородичния Покров. Сякаш се запечата в сърцата им тропарът: „Богомайко, като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни!”

 

 

P1080562 Всемирното Православие - НОВИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН СТАВА ОСМИЯТ  ДЕЙСТВАЩ ХРАМ В ГРАДА
 Архимандрит Висарион
 
P1080600 Всемирното Православие - НОВИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН СТАВА ОСМИЯТ  ДЕЙСТВАЩ ХРАМ В ГРАДА
о. Запрян Шеков
 
 
P1080602 Всемирното Православие - НОВИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН СТАВА ОСМИЯТ  ДЕЙСТВАЩ ХРАМ В ГРАДА 
 
P1080528 Всемирното Православие - НОВИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН СТАВА ОСМИЯТ  ДЕЙСТВАЩ ХРАМ В ГРАДА 
  Тримата  от семейстото ктитори - Росица, Георги и дъщеря им Донка
 
P1080650 Всемирното Православие - НОВИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН СТАВА ОСМИЯТ  ДЕЙСТВАЩ ХРАМ В ГРАДА