IMG_9540 Всемирното Православие - КЛИСУРСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ "СВ. ПЕТКА" КРАЙ БАНКЯ ОТБЕЛЯЗА МАНАСТИРСКИЯ СИ ПРАЗНИКНа 14 октомври, Петковден, в Клисурската девическа света обител „Св. Петка”, над гр. Банкя, Софийско, бе отслужена архиерейска св. Литургия по повод храмовия празник на манастира. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия в съборния манастирски храм бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужението взеха участие архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, протойерей Христо Димитров от храм „Св. Дух“, йеродякон Йоаким от Дивотинския манастир и дякон Радко Иванов.

 

Хиляди софиянци и християни от околните селища се стекоха към девическата света обител, за да влязат в радостта на сестринството и да почетат преподобна Петка-Параскева с молитва и приношения. Манастирският храм е изцяло обновен - западната му част е разширена и е поставен нов дърворезбен иконостас с нови олтарни икони, а зографът Александър Пенчев е възстановил всички стенописи. Църквата се оказа малка да побере многобройните богомолци, затова мнозина се бяха разположили в околохрамовото пространство, което също е изцяло подновено.

По време на литургията в йеромонашески чин бе възведен йеродякон Йоаким, брат на Дивотинската св. обител.

В края на богослужението празнично слово за света Петка произнесe еп. Йоан. В него той припомни дивното житие на преподобната и историята на нейните свети мощи. Епископът благодари на ефимерия на манастира йеромонах Михаил, на игумения Филотея и сестринството за множеството усилия, които полагат за блоголепието на манастира и с многолетствие им пожела много и благодатни години.

След св. Литургия в двора на манастира бе отслужен традиционният за храмовия празник водосвет и бяха осветени десетки погачи и хлябове, приготвени специално за празника. Манастирското сестринство бе подготвило и раздаде благословено ястие на поклонниците, които не преставаха да прииждат през целия ден в светата обител.

+++

Клисурският манастир „Св. Петка” е построен на древен път, свързващ София със село Брезник. Манастирският комплекс, който се състои от малка църква, жилищни и стопански сгради, е разположен на открито възвишение над село Клисура, на няколко километра от град Банкя. Едно от преданията за възникването на манастира разказва, че през 1238 г. при пренасянето на мощите на св. Петка Българска в тогавашната ни столица Търново по време на българския цар Иван-Асен ІІ, литийното шествие, което пренасяло нетленното тяло на светицата, спряло за почивка и така преподобната осветила със светото си тяло това място. Върху него построили църква, а след това и манастир.

В най-ново време, през 90-те години, по инициатива на тогавашния протосингел на Софийска митрополия (сега Ловчански митрополит) Гавриил и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, започва основно обновяване на светата обител с изграждането на нови монашески сгради на мястото на полуразрушените стари. Строежите и облагородяването на манастирския комплекс продължава и днес, при игуменството на сестра Филотея и сестринството.


 

IMG_9519 Всемирното Православие - КЛИСУРСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ "СВ. ПЕТКА" КРАЙ БАНКЯ ОТБЕЛЯЗА МАНАСТИРСКИЯ СИ ПРАЗНИК

 

 

 

 

 

 

 

Йеромонашеско ръкоположение

 

 

 

IMG_9535 Всемирното Православие - КЛИСУРСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ "СВ. ПЕТКА" КРАЙ БАНКЯ ОТБЕЛЯЗА МАНАСТИРСКИЯ СИ ПРАЗНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9541 Всемирното Православие - КЛИСУРСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ "СВ. ПЕТКА" КРАЙ БАНКЯ ОТБЕЛЯЗА МАНАСТИРСКИЯ СИ ПРАЗНИК