tdsc_0025 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО БЕ ОТБЕЛЯЗАНА ПАМЕТТА НА СВ. НОВОСЕЛСКИ МЪЧЕНИЦИ В АПРИЛЦИ На 09.05. тази година, за девети път след канонизацията на св. Новоселски мъченици от Св. Синод на БПЦ през 2011 г., бе тържествено отбелязана тяхната памет. За празника в Новоселския манастир „Св. Троица“ света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха архим. Викентий, ст. ик. Марин Божков - архиерейски наместник на Троянска духовна околия, прот. Роман Рачев - игумен на светата обител, и дякон Мартин Йотов.

 

След богослужението празникът продължи с литийно шествие с иконата на св. Новоселски мъченици към центъра на гр. Априлци, където бе отслужен молебен. В словото си митрополит Гавриил разказа за героизма на въстаниците по време на Априлското въстание в Ново село през 1876 г. и за подвига на мъчениците от Новоселския манастир – двама свещеници, седем монахини и една мирянка. Те са се молили за спасението на своите души и на християните в Ново село и България, както и за свободата на своята родина, за да могат християните в България свободно да изповядват православната вяра и да не бъдат принуждавани по най-жестоки и най-различно измислени начини да се отричат от православната християнска вяра. Те с голямо усърдие и старание са помагали на въстаниците, приготвяйки за тях храна, топли дрехи и подслон, като увенчали своя подвиг с мъченическа смърт. Светите им мощи са доказателство за това, че Господ ги е прославил на Небесата.

В молитвата към св. мъченици по време на молебена бе изпросена тяхната благодатна помощ пред Божия престол за нас грешните тук на земята, та да подражаваме на тяхната вярност на Господ, светата Църква и нашия народ.

Владиката раздаде иконки с изображението на Възкресение Христово и поръси със светена вода присъстващите на празника.