Баташките новомаченициНа 3 април 2011 г. към Светата мъченическа Българска православна църква се присъедини сонмът мъченици от Батак и Ново село, пострадали по време на турското робство за вярата Христова.

Имената на новите светци се вписаха в българския църковен календар като небесни застъпници на народа ни.Тържествата по канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици започна от вечерта на 2 април в храм-паметника „Св. Александър Невски” в София. 

Тогава беше извършена последната панихида в тяхна памет, водена лично от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Православната църква помни случаи, когато именно след отслужване на всенародна панихида са започвали да стават чудеса при призоваване на новопросиялите светии. Последвалото всенощното бдение оглавиха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

Днес Новоселските мъченици се честват на 9 май, защото са пострадали на тази дата през 1876 г. при жестокото потушаване на Новоселското въстание. Известни са имената на десет от хилядите зверски избити християни: свещеномъчениците Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините  Сузана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Екатерина, и мирянката Сусана Чорбаджиева, близка на сестрите. В службите ще се споменават и „други с тях”. Тъй като пострадалите са много, иконата им е наречена Събор на Новоселските мъченици. Баташките мъченици се честват на 17 май. Канонизирани са всички избити в училището и църквата „Св. Неделя” на тази дата през 1876 г. До нас са дошли имената на свещенослужителите Нейчо Баташки и Петър Баташки, на великомъченик Трендафил (Тошев) и Ангел Кавлака.

Житията на новопросиялите мъченици от Батак и Ново село, съставени по исторически извори и живи свидетелства, са разтърсващи с мащабите на жестокостта, напомняща зверствата на Диоклетиановото гонение срещу Църквата от първите векове на християнството.

Предстои да бъдат канонизирани още групи новомъченци за православната вяра, включително и от най-ново време, от атеистичния период.