IMG_4302 Всемирното Православие - СВ. МЧК. ТЕРАПОНТИЙ - ЕДИН ОТ СОФИЙСКИТЕ ХРИСТОВИ СВИДЕТЕЛИ

Въпреки че не е отбелязан със звездичка в календара, празникът на св. мчк. Терапонтий Сердикийски (Софийски) събра, както всека година на 27 май, множество вярващи в старинния столичен храм „Св. Петка”. Според житието на св. Терапонтий той е бил убит с меч и на мястото, където била пролята кръвта му, изникнало дърво от което произлизали и произлизат чудеса на изцеление.

Така към съзвездието софийски мъченици: св. Николай, св. Георги, св. Георги Най-нови (Новейши), св. Константин, се добавя и името на св.смещеномъченик Терапонтий. Столичани знаят, че част от дънера на дъба, на който е бил посечен, се намира в старинния храм „Св. Петка” и още в навечерието на празника се изнася за поклонение в средата на притвора.

Днешната св. Литургия беше водена от Знеполският епископ Йоан, патриашески викарий, в съслужение с архимандрит Теофан и предстоятели на храмове в града. В края на службата председателят на старинен храм „Св. Петка” прот. Николай Николаев подари на еп. Йоан кошница с бели рози – символ на чистата вяра на св. Терапонтий.

В словото си еп. Йоан говори за това, че Господ Иисус Христос е имал много свидетели, които Го признавали като Син Божий и Спасител на човешкия род, като Месия. Самата дума мъченик (гр. мартирос) значи свидетел. Св. Терапонтий, мъченик Софийски, е един от тези свидетели. Краткото му житие е поместено в том II на Житията на българските светии, събрани от Левкийския епископ Партений. Той сочи, че Матей Граматик е този, който свидетелства, и който като автор на житието на св. мъченик Николай Софийски, пострадал през 1555 г. , говори и за св. Терапонтий, презвитер Сердикийски, т.е. жител на този град Сердика (София), който в по-ранно християнско време за вярата си бил измъчван и посечен с меч при император Валериан.

Еп. Йоан припомни, че в едно от своите послания св. ап. Павел нарича християните „писмо Христово”, написано не с мастило, а с духа на живия Бог и не на каменни скрижали, а на плътските скрижали на сърцето. Следователно всеки християнин, украсяващ се с това драгоценно име, е също призван да бъде свидетел на живота и делото на Спасителя Христос – не само на думи, но и с целия си живот.

Службата завърши с молитва към Всеподателя Бога да ни дарува онази чиста вяра, с която е живял св. свмч.Терапонтий, онзи подвиг и дръзновение, което той е имал, и оная любов, с която той е умирал в Христа Иисуса.

 

sv. Terapontii e sv Petka.JPG - 77.89 Kb

Св. Терапонтий и св. Петка

 

IMG_4281.JPG - 85.23 Kb

 

IMG_4282.JPG - 69.39 Kb

 

IMG_4293.JPG - 88.97 Kb

IMG_4294.JPG - 89.12 Kb

 

IMG_4295.JPG - 68.39 Kb

 

IMG_4299.JPG - 89.86 Kb

 

IMG_4300.JPG - 90.66 Kb