Svisarion Всемирното Православие - ПРИМЕРЪТ НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ЕПИСКОП ВИСАРИОН СМОЛЕНСКИSvisarion Всемирното Православие - ПРИМЕРЪТ НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ЕПИСКОП ВИСАРИОН СМОЛЕНСКИПървият епископ на Смолян живял по времето на султан Мехмед Четвърти и станал жертва в името на Христа през 1670 г., по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. Той не се съгласил да приеме исляма и дал смел и светъл пример на родопското население.

В неговото житие четем: ”В ранното утро на 29 юли 1670 г. епископ Висарион Смоленски бе тръгнал, придружен от 10 души охранители, всички на коне и добре въоръжени, от Долно за Горно Езерово. Но ненадейно в долината се появи голяма въоръжена чета от турци. Той не се предаде доброволно. След тежък и кървав бой бе заловен жив. Отказал да приеме ислямската вяра, епископ Висарион изтърпя адски мъки, без да се уплаши и без да моли за милост. Измъчваха го, поругаха го публично и го развеждаха гол из града за показ. Епископът понесе и тая гавра със смирение. Най-сетне един освирепял турчин излезе от тълпата и с остър нож го прободе в гърдите.”

През 1987 г. Българската православна църква го канонизира за светец.

IMG_71091 Всемирното Православие - ПРИМЕРЪТ НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ЕПИСКОП ВИСАРИОН СМОЛЕНСКИТрогателно е да се знае, че благолепният храм в Смолян, носещ името на светеца, се посещава често и от наследници на помохамеданчени в миналото българи, които търсят единение и мир с изконната вяра. Като доказателство, че родопското население е с обща българска кръв и общи интереси за опазване на родния ни край от чужди посегателства, за толерантно отношение между населниците в планината.

В деня на паметта на св. Висарион Смолянски жители на Смолян и гости от страната отново ще се съберем да сведем глави пред подвига, добродетелността и житието на светеца – закрилник на града и на Родопите.

"Радвай се, отче наш Висарионе, молитвениче на българския род!"

(Из тропара на светеца, глас 4)