IMG_7717 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

Атанас Ралчевски (бащата), авторът Мартин Ралчевски и д-р Десислава Панайотова

За да присъства лично на представянето на четвъртия си роман „30 паунда”, авторът Мартин Ралчевски (роден през 1974 г.) прелетя три хиляди километра. През последните няколко години той живее със семейството си в Англия и сам е стигнал до мъчителното прозрение каква духовна пустиня представлява всъщност бленуваната от мнозина българи Западна Европа. Книгата е издадена от изд. „Сиела”, в чиято книжарница в подлеза при Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя събитието. Романът беше представен от богослова д-р Десислава Панайотова.

 

Пред роднини, приятели и по-широка читателска публика авторът Мартин Ралчевски разказа, че от малко момче е имал тайната мечта да отиде да живее на Запад. Отварял атласите, следял с пръсти, знаел всички градове в някои държави. И си казвал: „Е, някой ден дано да стане”. И то станало, при това по сравнително лек, безболезнен начин.

„Извинявайте за шаблонния израз, но човек трябва да се загуби, за да се намери. Отидох на три хиляди километра, за да се намеря, грубо казано. Да разбера, че всъщност това не съм го искал, и че всъщност съм дърво без корен. Там се сблъсках с една друга прослойка българи, за които родината не значи нищо и видях в какъв ужас бих могъл аз да се превърна, и разбрах, че не искам да се превърна в нещо подобно”.

Писателят довери, че написаното в книгата е много лично, че единият от героите е прототип на истински човек. „В трудността, в която живея далече от родината и далече от българщината, която ми липсва всеки ден, реших да бъда изцяло себе си и да покажа, че всъщност животът зад граница не е толкова розов, колкото повечето хора го представят и както повечето хора мислят: че да си напълнят стомаха, да се облекат, да си купят една кола на старо, е върхът. А това съвсем не е така, защото ние сме преди всичко духовни същества и когато живеем в един изцяло материален свят, какъвто е Западна Европа, в частност Англия, където хората по никакъв, ама по никакъв начин не можеш да ги захванеш на духовна тема, душата на човека страда.

Разголих душата си до такава крайна степен в образа на Иван в този роман – ако може и така, дето се вика, десет души да са, двайсет души да са българи, които лелеят и тръпнат само и само да вземат билети и да отидат там, да видят точно какво е там: едно към едно. В аспекта на тази трудност – намирането на по-добра работа, на по-добър живот и пр. във втората част на романа, когато англичанинът Джак се осъзнава, той започва да търси вечните отговори, да се пита: „Ама какво ще стане, аз утре може да умра?” Ръката ме боли, кракът ме боли, сърцето ме боли, аз съм млад, аз съм на 25 години?”

Един такъв роман с поставените проблеми и с извървения труден път на героите, се надявам да докосне сърцата на хората в някакъв труден момент. Защото човек в труден момент разбира, че всъщност е вечен, защото ние всички сме вечни. Както и да го погледнем, темата за безсмъртието, колкото и да е недоказуема, всеки сам по себе си го знае и го чувства, че ние носим вечна и безсмъртна душа.

Богословът д-р Десислава Панайотова представи книгата с думите: ”Сигурна съм, че Мартин е писал този роман със сълзи на очи, с искрена вяра в Бога и със съзнанието, че книгата има и мисионерско значение. Романът не е комерсиален и затова на фона на цялата литературна джунгла, която ни заобикаля тук, считам, че „30 паунда” е едно истинско бисерче на православната вероизповед.

Мисля, че книгата би могла да изиграе много важна роля за хората, които още не са открили пътя към храма. Насоката, която той дава - категорично, смело, без колебание, а именно да живеем живот, който представлява подвижничество, борба със страстите, смелост да оставиш греха и да откриеш нова страница в своя живот, гарантира на „30 паунда” едно много особено и специално място в литературния и обществения ни живот. Поздравявам издателство „Сиела”, че е издало този роман. С тази книга, според мен, Мартин Ралчевски ще покрие много грехове, защото, ако използваме израза на св. ап. Яков, че ако кажеш истината и приведеш една душа към покаяние, ще я спасиш от смърт и ще покриеш много свои лични грехове. А оттам се увеличава шансът ти твоето име, което стои върху корицата на тази книга, да бъде записано и в Книгата на живота, което ти го пожелавам от сърце!"

 

IMG_7714 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

Мартин Ралчевски и д-р Десислава Панайотова представят романа

 

 

 

 

 

 

IMG_7716 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7700 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7704 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7705 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 


 

 

 

 

Отец Владимир: „Да жив и здрав, Марти, да внимаваш да запазиш своята детска откритост”.

 

 

 

 

 

 

IMG_7718 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На опашка за автографи

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7720 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7725 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7719 Всемирното Православие - МАРТИН РАЛЧЕВСКИ И НЕГОВИЯТ ПРАВОСЛАВЕН РОМАН „30 ПАУНДА”  - ПРЕДСТАВЯНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(26 юли 2012 г.)

Още за романа „З0 паунда” виж в сайта „Всемирното православие”:

http://www.globalorthodoxy.com/component/content/article/260-2010-01-26-20-58-02/62461-30-paunda-roman-martin-ralchevski.html