Nytimes06-29-1914 Всемирното Православие - ВПЕЧАТЛИХМЕ “НЮ ЙОРК ТАЙМС”

Американският вестник публикува забележителностите на София

Столицата ни успя да впечатли един от най-авторитетните ежедневници на Америка – “Ню Йорк Таймс” дотолкова, че пусна гид за София.

Заглавието, под което бе публикувана информацията за София е “36 часа в София, България”. Вестник „Стандарт” отбелязва, че в материала, авторите канят американците да посетят страната ни.

Освен част от историята, която е разказана за София, авторите отбелязват, че виртуалната им екскурзия стартира в петък в 18 ч от прословутите жълти павета.

Вестникът публикува забележителностите на София

Те подчертават, че преобладаващата част от основните забележителности се намират в малкия център на града и контрастират със съветския стил на блоковете.

Разбира се в препоръките не са подминати и златните куполи на катедралата “Александър Невски”, Централните минерални бани от началото на ХХ век (затворени повече от две десетилетия и представляващи сграда с необарокови и неовизантийски влияния) и подлеза на станция “Сердика” на метрото.

 

Краят на тази разходка приключва в 20 ч., но веднага след нея стартира разходката из българската кухня. Най-впечатлително за американците се оказва обилната ни кухня, която съчетава централно-азиатските и европейските вкусове, преплетени в миналото на страната ни. Те препоръчват непременно да се опита мешаната скара.

Не са за изпускане и агнешките шишчета, наденичките и вкусните, пикантни свински кебапчета, обилно полети с бутилка българско вино.

В 10 ч. в съботния ден стартира разходката из комунистическото минало на България, което е побрано в новия музей на социалистическото изкуство.

Разходката преминава и през местата за пазар на местни артикули и разбира се немалкото клубове за култура.

 

Вечерта завършва с танци до зори в някоя от българските дискотеки или пък един от най-новите клубове – “Хоротека”, където младежта на София танцува традиционния български танц – хоро.

Следващата сутрин е посветена на обиколките от пазар на пазар, които приключват с обиколка из съкровищата от стария свят като Боянската църква.

 

 http://pravda.bg