DSC_2901 Всемирното Православие - ЦЪРКВА И УЧИЛИЩЕ ЗАЕДНО В ДЕЛОТО ЗА ОПАЗВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦАНегово Светейшество Българският патриарх Неофит прие представители на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), които имат за цел да пазят националната идентичност и да обединява българите, живеещи зад граница. Асоциацията обединява училища за преподаване на български език, литература, история и география за нашите сънародници на шест континента.

По време на срещата с предстоятеля на БПЦ преподавателите споделиха разбирането си, че „православната вяра и българският езика са носителите на националната идентичност на българите” и историята на българската емиграция показва, че Църквата винаги е била водеща в опазването на националното самосъзнание, вярата, ценностната система и традициите у българите.

Беше отбелязано, че контактите между БПЦ и българските училища зад граница са силни и живи. От самото си възникване българските училища в чужбина са имали подкрепата на Българската православна църква, а при създаването на организацията, БПЦ първа подкрепя Асоциацията на българските училища в чужбина, благославя и подкрепя родолюбивото ѝ дело.

Гостите запознаха Патриарх Неофит с Петицията на АБУЧ за издигане на статута на българския език и въвеждане на българския език като матуритетен в страните членки на ЕС, която ще бъде внесена в в Европарламента. Те изразиха надежда запазването на нашия език да стане национална кауза, зад която да обединят своите сили Църква, Държава, неправителствени организации и всички българи, където и да живеят те.

Двете страни се съгласиха, че просперитетът на България и нашия народ е немислим без духовността – вярата и образованието и заявиха готовност и занапред задно да работят в тази насока.

В срещата взеха участие председателят на Асоциацията д-р Ирина Ботева-Владикова, зам.- председателят на АБУЧ Петя Царева, д-р Адриана Любенова, дългогодишен преподавател в САЩ, г-жа Боянка Иванова член на УС на АБУЧ и основател и директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов” в Чикаго, г-жа Снежина Мечева от българското училище в Лондон, г-жа Силвия Стаменова и г-жа Таша Малешкова - съоснователи на училищата ни в Холандия и Кувейт. Те са в страната за ежегодната си конференция.

Форумът се организиран по повод 10-годишнината от основаването на Асоциацията със съдействието на МОН, СУ „Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски”, Западно– и Средноевропейската митрополия на Българската православна църква и Рилския манастир.

Негово Светейшество патриарх Неофит прие представителите на АБУЧ заедно със Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който работи съвместно и активно подкрепя работата на Асоциацията, главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим и протосингела на Софийска митрополия архим. Василий (Савов).

 

 

 DSC_2919 Всемирното Православие - ЦЪРКВА И УЧИЛИЩЕ ЗАЕДНО В ДЕЛОТО ЗА ОПАЗВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА