Софийска Епархия

7-1a Софийска ЕпархияЗалавянето, съдът, измъчването и обесването на свети Георги Софийски Най-нови са станали край тогавашна София. Мястото днес се намира в двора на Александровска болница. В градинката до сградата на ІІ Хирургична клиника е съществувал каменен кръст, сочещ мястото и историята на мъченическата смърт на светеца.

Predstaviane_kniga Софийска ЕпархияДнес от 18:00 ч. в параклиса "Въведение Богородично" на новата катдерала "Св. св. Кирил и Методий" Ловчанският митрополит Гавриил ще представи последната книга на Ловчанска св. Митрополия "Проповеди" Т. 1 на стареца Йоан Крестянкин. Заедно с представянето на книгата ще бъде излъчен и филмът за о. Йоан от поредицата "Старци".

121611.p Софийска ЕпархияСветогорската икона "Достойно есть"

Започна благодатният период на Богородичен пост, чрез който Църквата ни подготвя за съкровеното посрещане празника на Успението на Божията майка.

В столицата ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон (предвидени да се изпълняват според църковнобогослужебния устав в края на делничните вечерни през Богородичния пост).

diplqna1 Софийска Епархия1 АВГУСТ

 

9,00 ч.- Св. Литургия в храм „Св. София”.

11,15 ч.- Лития до ротондата „Св. Георги”.

12,30 ч.- Автобус с 50 места дo хижа „Планинарска песен” (от кръстовището на бул. Т. Александров и Христо Ботев).

Забележка: С предимство в автобуса са възрастни хора и деца! Останалите поклонници се качват самостоятелно през кв. „Княжево” до хижа „Планинарска песен”. Продължителността на прехода пеша е 4 часа и 30 минути.

P1070972 Софийска ЕпархияНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит присъства молитвено на св. литургия и на водосвета в малката църква „Св. пророк Илия“ в софийския квартал „Дружба – 2“, известна с благолепните си служби, трапезарията за бедни и неделното училище. Св. богослужба оглави Браницкият епископ Григорий в съслужение с протосингела на Софийска св. Митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, храмовото духовенство начело с отец Емилиян Костадинов, свещеници и дякони от епархията.

Подкатегории

Седалище в гр.  София и архиерейски наместничества в Самоков, Ихтиман, Дупница, Радомир, Кюстендил, Трън и Годеч

 patriarh_maksim_format Софийска Епархия

 Надлежен Архиерей:

Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски

Автобиография 

 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре