IMG_1071 Всемирното Православие - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА С ПАТРИАРХ НЕОФИТ

„Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Двамата остро осъдиха всички прояви на тероризъм и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и френския народ.

„Духовното Ви служение е във време, заредено с много предизвикателства. Убеден съм, че Българската православна църква, начело с Вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията”, подчерта Борисов.

 По време на срещата между Патриарх Неофит и премиера бе отбелязано, че доколкото членовете на Българската православна църква са същевременно и граждани на българската държава, има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и държавата се пресичат и в които могат още по-активно да си сътрудничат. Такива области са социалната дейност, културата, образованието, грижата за българите зад граница и др.

След като отчетоха добрите резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт, двете страни набелязаха конкретни проекти, по които да продължат съвместната си работа. Премиерът пое ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника „Александър Невски”, както и за ремонт на Богословския факултет. Договорени бяха и срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов.

Патриарх Неофит пожела на министър-председателя сили и успешен мандат.

„Нашата вяра е нашият щит. Сърдечно Ви желая крепко здраве и да бъдете опора за миряните с несломимия си дух и безгранична вяра в доброто”, каза премиерът Борисов.

В срещата взеха участие Ловчанският митрополит Гавриил - председател на ВЦС при Св. Синод, викарните епископи Тивериополски Тихон и Браницки Григорий, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим и нач. Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод Александра Карамихалева, както и нач. Кабинета на министър председателя г-жа Анжелина Тотева.

Същият ден по предложение на г-н Премиера беше проведена и работна среща на представители на БПЦ с министър Томислав Дончев.

 

 IMG_1025 Всемирното Православие - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА С ПАТРИАРХ НЕОФИТ

  IMG_1034 Всемирното Православие - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА С ПАТРИАРХ НЕОФИТ

 IMG_1074 Всемирното Православие - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА С ПАТРИАРХ НЕОФИТ

IMG_1080 Всемирното Православие - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА С ПАТРИАРХ НЕОФИТ