Великотърновска Епархия

Седалище във Велико Търново и архиерейски наместничества в Свищов, Горна Оряховица, Габрово, Елена, Севлиево, Никопол, Дряново, Павликени и Трявна

 

 Надлежен архиерей:

 Негово Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий

mitr_grigorij_s Всемирното Православие - Великотърновска Епархия

Снимка http://www.bg-patriarshia.bg
 

 

 

 

 

zx860y484_3389639 Всемирното Православие - Великотърновска ЕпархияНа 01 юли 1999 година със св. Литургия, воглаве с Негово Светейшество Българския Патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП, с нарочно за събитието осветена за случая плащаница на св. Иоан Рилски, се отбеляза тържествено 530 години от великото събитие – пренасяне мощите на Рилския светител.

ae7d841839a34166846d7816138b42fc Всемирното Православие - Великотърновска ЕпархияРеликви, свързани с Васил Левски, ще представи Регионален исторически музей - Велико Търново в изложбата "Безсмъртието на българския дух" от 18 до 20 февруари 2016 г. в Народното събрание. Експозицията е по повод 143-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.

Kryst-215x300 Всемирното Православие - Великотърновска Епархия

Стотици великотърновци посрещнаха днес в старата столица частица от Светия кръст, вградена иконата на „Св.  Св. Константин и Елена“, съхранявана в Израел. Почти 4 часа хората чакаха търпеливо иконата. Частицата пристигна в България по молба на Доростолския митрополит Амвросий отправена до Теофил ІІІ – патриарх на Йерусалим и цяла Палестина. Повод за това бе храмовият празник на катедралния храм „Св. Св. Петър и Павел“ в Силистра.

photo_verybig_1532979 Всемирното Православие - Великотърновска ЕпархияВеликотърновският митрополит Григорий заедно със скулптора Христо Илиев

Както първи съобщиха от dariknews.bg, 4-метровият паметник на св. Киприян (Цамблак) вече е поставен пред Катедрален храм „Рождество на Пресвета Богородица", на територията на Великотърновската митрополия, родният край на светеца.

481px-Proishozhdenie_chestnih_drev_%281510%29 Всемирното Православие - Великотърновска Епархия

Велико Търново. Частица от Светия Кръст Господен ще пристигне в старата столица на 1 юли, а в България - на 26 юни. Светинята се очаква да пристигне около 10 часа сутринта в неделя. Преди това в църквата „Възнесение Христово" в парка „Руски гробища" ще бъде отслужена Света литургия.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре