Kryst-215x300 Всемирното Православие - ИКОНА С ЧАСТИЦА ОТ СВЕТИЯ КРЪСТ БЕ ВЪВ В. ТЪРНОВО

Стотици великотърновци посрещнаха днес в старата столица частица от Светия кръст, вградена иконата на „Св.  Св. Константин и Елена“, съхранявана в Израел. Почти 4 часа хората чакаха търпеливо иконата. Частицата пристигна в България по молба на Доростолския митрополит Амвросий отправена до Теофил ІІІ – патриарх на Йерусалим и цяла Палестина. Повод за това бе храмовият празник на катедралния храм „Св. Св. Петър и Павел“ в Силистра.

Любопитното бе, че катастрофа и спукана гума забавиха кортежа, който докара във В. Търново светинята. По пътя насам мерцедесът, в който пътува иконата, придружена от двама гръцки архимандрити  и отец Добри Чоков – протосингел на Доростолската митрополия, първо спукал гума малко преди Шумен. После на границата между областите Търговище и В. Търново колата е ударена от червено ауди със софийска регистрация и е с леко повредена задна броня.

Великотърновци посрещнаха иконата пред новопостроената църквата „Възкресение Христово“, където тази сутрин негово преосвещенство митрополит Григорий отслужи Света литургия. Светинята е изложена за няколко часа за поклонение, след което ще отпътува за Монтана и Видин.

 

Източник:  http://veliko-tarnovo.net