3 Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН (ЗОГРАФСКИ): „ДА МОЛИМ БОГА ДА НИ ДАДЕ БЛАГОДАТ”Дълго след беседата на йеромонах Висарион (Зографски) „Светостта и съвременното общество” в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” никой не искаше да си тръгне. Все едно току-що беше свършила празнична църковна служба.

Може би защото в залата имаше немалко молитвеници: игуменът на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий заедно с братя от славянобългарската ни обител „Св. вмчк Георги” на Атон, духовници от столицата и страната. Аулата се изпълни с мъже, жени, студенти, ученици, проявили усърдие и отделили от времето си в делничната вечер, за да се докоснат до светогорското слово в пространството на Алма Матер.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев откри срещата и пожела от аулата - най-тържествената зала на Университета, Словото Божие да може да достигне до сърцата и душите на мнозина. Водещ беше проф. Мирослав Дачев - учредител и председател на Центъра за семиотични и културни изследвания.

Йеромонах Висарион е възпитаник на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, тук той е завършил с отличие магистратура по богословие. Сега, вече като монах на Зографското братство, словото му звучи не само академично школувано, но и носи духовната сила на Света Гора – Атон.

„Всеки християнин, дори и най-грешният, е призван за святост” – прозвуча като един от акцентите на беседата. Йеромонах Висарион говори за първата стъпка към светостта – Божията благодат от кръщението. И че не е достатъчно само да се кръстиш, но и да разгаряш малкото огънче от мига на кръщението в духовно горене на сърцето през целия си живот. Другото предимство на кръстения е, че винаги има втори шанс – чрез покаянието, наричано „второ кръщение”.

При светиите благодатта е толкова изобилна и така е изпълнила човека, че тя прелива и в другите, върши чудеса.

Смисълът на живота ни трябва да бъде придобиването на тази благодат в пълнота, за което да молим Бога да ни я даде, подчерта йеромонах Висарион, припомняйки думите на св. Серафим Саровски при срещата му с Николай Мотовилов.

В беседата беше засегнат въпросът за прераждането – идея, която се среща дори сред християните, а това е несъвместимо с Христовата саможертва. Ние сме се облекли в Единствения, Който е победил смъртта („Всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се и облякохте”). Ако си християнин, ти не вярваш в прераждането, а вярваш във Възкресението.

По повод материалните проблеми, които ни потапят, беше припомнена евангелската истина: Търсете първом Царството Божие и неговата правда, и всичко това ще ви се придаде. Докато сега Евангелието се обръща наопаки: първо да постигнем всичко друго и след това, ако остане време и възможности – и Царството Божие. Обърната е пирамидата на ценностите.

I степен на благодат - човек реално да вижда себе си, своето състояние: обичаме ли ближния и Бога. Смиреният ще придобие благодат.

II степен на благодат – борба за очистване на страстите; тя може да продължи цял живот, нали „насилници грабят Царството небесно”.

III степен на благодат - освещаване

По време на беседата беше подчертано, че Църквата е общност на обожението. Враговете ? нападат не учението на Църквата, а слабостите на свещениците. Да, действително ние всички сме грешни хора, но най-важното е учението на Църквата и светостта.

Изброени бяха някои от сбъдващите се пророчества за времето, в което живеем: на св. Йоан Златоуст, че мъжете и жените няма да се отличават един от друг; на св. Нил Мироточиви, че времето ще забърза своя ход; на св. ап. Павел, че ще настанат усилни времена и че човеците ще бъдат повече сластолюбци, нежели боголюбци, които наглед имат благочестие, но от силата му са се отрекли. Както и за това, че светът няма да обича християните, ще изпитва неприязън към тях поради светския дух, който го е обладал. Последните християни ще бъдат гонени именно поради този антихристов дух. Който не е с Христа, непременно ще бъде срещу него. Тогава няма да ги гонят директно, защото са християни, а защото например не признават еднополовите бракове. В тези последни времена дори само да пазиш св. Православна вяра, а това значи и да живееш според вярата, ще е достатъчно за спасението ти.

Прозвучаха думите, че ако ние обичаме хората, трябва да им посочваме, че не вървят по правия път.

По повод страховете от последните времена, беше казано, че винаги трябва да се радваме, щом сме намерили Господ и искаме да Го следваме. „Неправедният нека върши още неправда; нечистият нека се още скверни; праведният нека върши още правда, а светият нека се още осветява”(Откр. 22:11). Важно е да решим кои сме ние и какви искаме да бъдем.

От аудиторията бяха зададени множество въпроси: дали Църквата, университетът и държавата могат да работят заедно; готово ли е Зографското монашеско братство да работи с университета; за зачестилите бракове на православни с католици и протестанти; докъде се простира послушанието към духовния отец; за общуването в Интернет; за съжителството без граждански и църковен брак; за бизнес-мисленето, превръщащо и любовта в сделка; за сексуалното образование в училищата; за това дали мястото, в което живеем, може да бъде препятствие за нашето спасение и др.

В края на беседата беше казано, че това е моментът, в който не можем да очакваме грандиозни промени в обществото в духовната област. Да се опитаме да променим кръга около нас. Отбелязано беше, че Зографското братство иска да помага по всякакъв начин на християните в България, където дядо Амвросий има вече много духовни чеда, да помага с книгите, които манастирът издава, със срещите, важни и двете страни.

Православна Църква винаги ще има, друг е въпросът кой ще бъде в нея. Надяваме се всички ние да бъдем там. Кога ще дойде краят на света? Трябва да се молим да има повече хора, които искат да се спасят, и тогава Бог ще продължи този свят.

Видео с беседата, разделена тематично - заснета и поместена на You tube канала на г-жа Соня Анкова  можете да гледате тук

1 Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН (ЗОГРАФСКИ): „ДА МОЛИМ БОГА ДА НИ ДАДЕ БЛАГОДАТ”

4 Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН (ЗОГРАФСКИ): „ДА МОЛИМ БОГА ДА НИ ДАДЕ БЛАГОДАТ”

2 Всемирното Православие - ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН (ЗОГРАФСКИ): „ДА МОЛИМ БОГА ДА НИ ДАДЕ БЛАГОДАТ”