205836.b Всемирното Православие - РУМЪНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ВКЛЮЧИ ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В КАЛЕНДАРА СИ

След като на 3 януари 2015 г. Св. Синод на Костантинополската Патриаршия постанови да се канонизира схимонах Паисий Светогорец, Поместните Православни църкви една по една започнаха да добавят великия съвременен атонски подвижник в своите календари за официалното му честване, съобщи AgionOros.ru.

 

На проведеното на 3-4 юни заседание на Св. Синод на Румънската православна църква под председателството на Патриарха Даниил, беше взето решение преп. Паисий Светогорец да бъде включен в календара (месецеслова) на Румънската църква. Паметта му ще се отбелязва на 29 юни/12 юли — както това е установено в Костантинополската православна църква.

 

Преподобни Паисий Светогорец е много почитан в Румъния. На 13-14 ноември 2014 г. в Яш се проведе голяма международна конференция, посветена на този атонски подвижник. Инициатор на мероприятието беше Митрополията на Молдова и Буковина.

 

С доклади участваха учени от Румъния, Гърция и Ливан. Гости на мероприятието бяха 70 игумени на известни румънски манастири, архимандрит Теоклит (Болкас) - игумен на манастира „Преп. Арсений Каппдокийски“ на Халкидики, йеромонах Атанасий Симонопетрски, авторът на една от книгите за стареца Паисий - Атанасий Раковлис.