p060213 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВЕТИЯ СТРАСТОТЕРПЕЦ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО ЩЕ БЪДЕ ДАРЕНА НА ГР. ВАРНАВарненска и Великопреславска света митрополия кани всички жители и гости на град Варна да вземат участие в голямото духовно тържество – посрещането на иконата на Свети страстотерпец Император Николай Александрович и неговото семейство, които са едни от новите мъченици за вярата, пострадали от комунистическия режим в Русия.

Донасянето на копие на руската икона е по инициатива на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, със съдействието на Балканското атонско сдружение и с личното Благословение на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, както и на Санктпетербургския и Ладожски митрополит Владимир.   

Светинята, придружавана от делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита, Епископ Мстислав и вицегубернатора на града Василий Кичеджи, ще бъде тържествено посрещната на 9 февруари 2013 г. (събота), от 12:00часа, в Катедралния храм-паметник “Свето Успение Богородично”.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с епископ Мстислав от Санкт Петербург, Стобийски епископ Наум – Главен секретар на Св. Синод, Главиницкия епископ Йоан – викарий на митрополит Кирил, и духовенството в храма ще отслужат молебен пред иконата.

На следващия ден, 10.02.2013 г. (неделя), от 8:30 часа ще бъде отслужена архиерейска Божествена св. Литургия и ще бъде почетена паметта на новите руски мъченици, загинали за вярата по време на комунистическия режим.

Император Николай Александрович е ктитор на катедралния варненски храм, през 1901 г. са били дарени 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. още осем икони за средните и северните врати на иконостаса.

Катедралният храм във Варна е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали Освобождението на България в Руско–турската война, уникален е и с това, че е посветен и свързан с императрицата - майка на императора освободител Мария, затова централният престол е посветен на Успението на Св. Богородица, северният престол - на св. Александър Невски, е посветен на самия Освободител Александър Николаевич, а южният престол - на св. Николай Чудотворец, покровител на императора Николай Александрович.

Да споделят духовната радост на варненци са поканени представители на държавната власт.