DSC06865-750x500 Всемирното Православие - В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДОХА ТЪРЖЕСТВЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА РУСКИТЕ ЦАРСТВЕНИ СТРАСТОТЕРПЦИ, НОВОМЪЧЕНИЦИ И ИЗГНАНИЦИ ОТ НАЧАЛОТО НА XX ВЕК  На 1 декември Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, с подкрепата на Руския културно-информационен център проведе тържествени мероприятия, посветени на 100-годишнината от мъченическата кончина на последния руски император Николай Втори и неговото семейство. В рамките на проведените мероприятия тържествено бе открита изложба посветена на Царското семейство и научно-богословска конференция на тема: «Руската Голгота: стастотерпци, новомъченици и изгнаници».

В приветственото си слово настоятелят на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София архимандрит Васиан припомни на присъстващите, че изграждането на Руския храм «Св. Николай» в София е исторически свързано с името на светия император Николай Втори. След революцията храмът се превръща в духовно пристанище за мнозина руски изгнаници, оказали се в България след Гражданската война в Русия.

С благословението на Светейшия Български патриарх Неофит участниците в конференцията бяха приветствани от Главния секретар на Св. Синод на Българската православна църква Мелнишкия епископ Герасим. Приветствието на извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация – А. А. Макаров, беше прочетено от съветника по култура А. В. Новоселов. Приветствието към участниците в конференцията на ръководителя на представителството «Россотрудничество» в Република България – Наталия Киктенко, прочете прес-секретарят на РКИЦ в София И. В. Гапоненко.

Гостите на конференцията изслушаха докладите на настоятеля на Подворието архимандрит Васиан, професора от Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, професора от Санкт-Петербургския православен университет М.В. Шкаровски, доктора на историческите науки професор А. А. Кострюков, доктора на историческите науки професор Румяна Михнева и доцент Т. И. Бондар. Темите на докладите бяха свързани с трагичните събития през време на  Гражданската война в Русия и техните последствия, мъченическата кончина на светите Царствени страстотерпци, съдбата на новомъчениците и изповедниците от Руската Църква, свидетелствата на руските изгнаници, дошли в България.

В края на конференцията архимандрит Васиан сърдечно благодари на всички участници и гости и отбеляза, че предстои да се направи още много, за да се върнат в историята забравените имена на руските граждани, оказали се в България след Гражданската война в Русия и дали неоценим и не докрай оценен принос в културата, науката и историята на България. 

 

Богат снимков материал може да видите тук 

 

compressed_file Всемирното Православие - В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДОХА ТЪРЖЕСТВЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА РУСКИТЕ ЦАРСТВЕНИ СТРАСТОТЕРПЦИ, НОВОМЪЧЕНИЦИ И ИЗГНАНИЦИ ОТ НАЧАЛОТО НА XX ВЕК

Към нашата рубрика Новомъченици на Руската православна църква - Императорското семейство - светите страстотерпци".