Св. еп. Софроний Врачански - За първата седмица на Великия пост

Който яде Моята плът

и пие Моята кръв, пребъдва в Мене,

и Аз в него

(Иоан. 6:56).

Благослови, отче!

images?q=tbn:ANd9GcQ31SHuLx64wMAmhF0v2F3zUxMKeA93SyRVkw&usqp=CAU Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - За първата седмица на Великия постПреди да се причасти, всеки християнин трябва да извърши три неща, които са изключително важни. Първо да съблече от себе си чрез изповед всички грехове; второ да победи главните си врагове: плътта си, света и дявола; и трето да изследва себе си съвестта си, и ако съвестта му е чиста, да се приближи до това страшно тайнство, което изгаря недостойните.

Покайте се, защото се приближи

царството небесно

(Мат. 4:17).

Благослови, отче!

i4zpJA_5bc0889cf0fe30_46415605-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - За първата седмица на Великия постБлагочестиви християни, Бог колкото проповедници е изпратил в света, ги е изпратил не за друго, а за да съобщят за Неговия гняв към грешните хора. В древността седмият проповедник след Адам бил Енох, който проповядвал, че Бог ще дойде с много ангели да съди хората за греховете им.

Тук нямаме постоянен град,

но бъдещия търсим

(Евр. 13:14).

Благослови, отче!

Help Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - За първата седмица на Великия пост Благочестиви християни, всички сме длъжни да събираме душевни богатства от Божествените поучения като онези, които събират златото от земната руда и от светското богатство.

Обичайте враговете си,

добро правете на ония,

които ви мразят

(Лук. 6:27; Мат. 5:44).

Благослови, отче!

53887.p Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - За първата седмица на Великия постБлагочестиви християни, както гладният човек тича към хляба и яде с радост, така и вие трябва да тичате към светата църква и да слушате с благодарност Божествените поучения. Защото, като види желанието и усърдието ни, Бог излива върху нас Своята благодат и ни дава големи дарове.

Не искам Аз смъртта на грешника,

но да се отвърне грешникът

от пътя си и да бъде жив (Иез. 33:11).

Благослови, отче!

25292_600 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - За първата седмица на Великия постМилостивият Бог не се грижи за нищо друго толкова много, колкото за спасението на човешката душа, както казва апостол Павел: „Бог иска спасението на всички ни и да достигнем до познание на истината“ (ср. 1 Тим. 2:4), а пророк Иезекиил казва, че Бог не иска смъртта на грешника, а желае грешникът да се обърне към покаяние и да бъде жив (спасен) (вж. Иез. 33:11; 18:23).

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре