maxresdefault Всемирното Православие - МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ КРУПНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА РЕМОНТ НА БЪЛГАРСКИЯ МАНАСТИР „СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ ЗОГРАФ“ НА АТОНС правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. в размер на 2 300 000 лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на южното крило на източното (Банското) крило на Зографския манастир „Св. великомъченик Георги Зограф“ – Атон, което в момента е необитаемо и се намира в тежко аварийно състояние.


Допълнителните финансови средства са необходими по повод искане на игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий.

Източното крило е построено преди двеста години със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата е с цел да бъде съхранен славянобългарският характер на манастира „Свети великомъченик Георги Зограф“. 

Министерски съвет е предвидил разходи и за ремонт на храмове в Ловчанска епархия.

(Из „Решения на заседанието на Министерския съвет“ на 27.12.2019 г.)