20240630162332_MIL_9925 Всемирното Православие - „МНОГО Е ВАЖНО ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПРЕДМЕТЪТ РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩАТА“, КАЗА ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ПРЕД МЕДИИТЕ„Много е важно да се въведе предметът „Религия-православие“ в училищата, каза пред журналисти патриарх Даниил след тържествената церемония за неговата интронизация.

Той отбеляза, че в момента се преподава този предмет, но като факултативен, свободно избираем, и посочи, че резултатите са съвсем други, когато е в задължителната програма. Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия, добави Даниил. 

В отговор на въпрос за нуждата на младите от вяра и привличането им към Църквата, патриархът посочи, че всички се нуждаем от вяра – и млади, и стари. Нима старите, които живеят в отчаяние и в самота, не се нуждаят от подкрепа, каза още той и допълни, че Господ е дал живота си, жертвал се е за всяка човешка душа.

Попитан за призива на президента Румен Радев да пази Църквата от чуждо влияние и дали се притеснява от такова влияние, патриарх Даниил отговори, че в Свещеното Писание чуждият – това е дяволът. А, по думите му, ние нямаме врагове сред човеците.

На въпрос притеснява ли се, че ще има опити за намеса, патриархът каза, че Бог е победил смъртта и дявола, така че не се притеснява.

/БИ/