%20.%20- Всемирното Православие - РЕКТОРЪТ НА СЕМИНАРИЯТА В СОФИЯ: ПРЕКАЛЯВА СЕ С ПОЛИТИЗИРАНЕТО НА ЦЪРКОВНИТЕ ХОРАПрекалява се с политизирането на църковните хора. Църквата не трябва да се занимава с политика и не се занимава, тя се занимава със спасяване на човешките души. Всеки като духовник се стреми към това. Това заяви в ефира на „Добро утро, Европа“ ректорът на Софийската духовна семинария епископ Пахомий по повод репортаж на Би Би Си във връзка с избора на новия предстоятел на Българската православна църква и Софийски митрополит - патриарх Даниил. 

 

Епископ Пахомий коментира още, че познава новия патриарх от „много години. Трудолюбив човек, няма притеснения и страхове, освен да защити вярата си и християнската си позицията. Спечели избора за Видински митрополит преди няколко години, привлече много хора. Неговата сила е да може да събира млади хора около себе си, направиха се много неделни училища. Тази година се откри частно неделно училище във Видин“.

А относно призива на патриарха за въвеждане на обучение по религия в училищата, деканът на Богословския факултет на Великотърновския университет проф. Магдалена Легкоступ коментира, че „говорим не само за политическа битка, защото ако следваме Европа – там образованието по религия в светските училища е приоритет“. 

Целия разговор с двамата - във видеото

Ани Балджиян