Отзиви и коментари на Обучението по религия

Мария Филева

По материали от Всеки ден 

     Докато аз съм министър на образованието, присъствие на натрапчиви религиозни символи в училище няма да има, закани се днес Даниел Вълчев. Той защити проекта си за нов Закон за училищното образование, приемането, на който бе отложено в четвъртък, на заседанието на кабинета, председателствано от вицепремиера Емел Етем. “И в сегашния Закон за народната просвета се казва, че образованието е светско и в светското образование не се допуска налагане на идеологически и религиозни доктрини на учениците”, аргументира се образователният министър.

 

     Според него е ясно, че семействата имат различни религиозни предпочитания, различно “се самосхващат културно”. “Ние обаче трябва да изберем какво искаме – да подсилим това нещо или да им кажем, че основното е, че те са деца, част от българската нация, с равни шансове, отговорности и права. Според мен трябва да правим второто. Ако делим децата на такива и онакива, това в перспектива ще ни изиграе много лоша шега. И ако сега въвеждаме изрична забрана за невъзможността и учителите, и учениците да имат държание и респективно облекло, което по някакъв много рязък, категоричен и натрапчив начин да показват техните различни религиозни предпочитания, е тъкмо по тази причина – така децата се разделят, а не се обединяват”, коментира Вълчев.

    Министърът отхвърли възможността да се направи точен списък на забранените религиозни символи в училище. По думите му всичко е въпрос на тълкуване и винаги ще има гранични ситуации, здравият разум и чувството за мярка обаче ще помогнат да се избегнат залитания в едната или другата посока.

 

 Източник: bgfactor.org

      Пловдивският митрополит Николай e контрирал яростно позицията на министъра на образованието и науката и вицепремиер Даниел Вълчев по време на  проповедта си в храма „Св. Георги Победоносец” в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. 
   
 
       Митрополит Николай е изказал опасението си, че забраната на  религиозните символи в училище вероятно цели да забрани и на владиката да влезе в едно българско училище, защото "моята форма ще се окаже натрапчива в религиозно отношение!”. Той подчерта.л, че България е светска държава, но това не пречи празниците Възкресение Христово, Рождество Христово да бъдат официални празници. „На герба на нашето мило отечество най-отгоре има кръст Христов. Това не нарушава светския характер на нашата държава. Аз не съм сигурен, че това българският ученик да се прекръсти преди началото на учебните часове за успех и за Божие вдъхновение чрез духа на премъдростта е нещо лошо”, посочи висшият духовник. Той уточни, че официалните вероизповедания у нас са подкрепили концепцията за вероучението, препоръчана от Светия синод, в това число и от мюсюлманите. Митрополитът припомнил, че „с нея се предлага въвеждането на предмета „Религия” с три модула, като децата и с помощта на родителите си да избират изучаването на православие, ислям или етика, по подобие на „Западен език”. „Проблем в инославните ние не съзираме”, пояснил дядо Николай. И продължи с обвиненията в „безхаберие, безотговорност и духовна немощ” спрямо министерството на образованието и науката, и персонално към министър Вълчев. „Знаете ли, ужасяваме се от вестите, които чуваме за агресията сред учащите се, за наркоманията, за алкохолизма. В същото време българската държава търси и намира неадекватни средства за преодоляване на тази агресия. Аз не съм убеден, че със засилване на полицейското присъствие в Студентския град в София или в българското училище ще се намали агресията. Духовното присъствие трябва да бъде осезателно, за да се изгради у българските деца съзнание, страх от греха в този живот”, каза още владиката.
    БГНЕС припомня, че вчера по време на парламентарния контрол Даниел Вълчев каза: "Смятаме ли да задържим това положение, при което едни деца учат ислям, а други - православие - това е най-важният въпрос за нашето образование". По неговите думи преди време е имало дискусия как да се изучава религията. Надделяло е мнението тя да се преподава в етичен и философски контекст при това в общ предмет религия, в който да се преподават заедно постулатите на всички вероизповедания от познавателна гледна точка. За съжаление, по неговите думи, тогава тази позиция не е срещнала подкрепа. /БГНЕС
 
   
 
   

 

Източник: Днес плюс

 

      Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев поиска с референдум хората да кажат дали подкрепят основните насоки за реформа, залегнали в проектозакона за училищното образование. Днес министърът заяви пред журналисти, че ако президентът Георги Първанов иска референдум за въвеждането на мажоритарен вот, то не би било лошо да предложи на парламента и допитване до народа за образователната реформа.

    На въпрос дали настоява за отделен референдум, Вълчев отговори, че въпросът за училищния закон може да бъде формулиран и като втори в референдума за мажоритарния вот.

Министърът смята, че трябва да има допитване за училищното образование, заради оживената дискусия, която предизвика изготвения от ведомството му проектозакон. Документът срещна гневната реакция от Българската православна църква, не бе приет от някои обществени и родителски организации, а придвижването му към Народното събрание започна с фалстарт, след като преди две седмици председателстващата заседанието на Министерския съвет Емел Етем отложи гледането му.

Миналата седмица кабинетът пусна проекта и сега той предстои да бъде гледан в парламента. Председателят на образователна комисия Лютви Местан (ДПС) вече изрази някои резерви като дали е редно толкова важен документ да се гледа в последните дни от мандата на правителството.

   

  Вълчев смята, че проектозаконът, който предвижда по-твърди мерки срещу лошата дисциплина в училищата, ще въведе ред поне отчасти. Той призна, че състояние на реда в училищата не е добро и свидетелство за това са както големият бой отсъствия на децата, така и проявите на насилие наред с другите нарушения.

Така например продължава масовата практика да се отсъства от училище, особено в по-горните класове. Ако един петокласник има средно 5.5 извинени отсъствия в месеца, то дванайсетокласниците са с по 14 отсъствия. “Вече смятам да говоря със здравния министър Евгений Желев и да го питам на какво се дължи високата заболеваемост сред децата”, коментира иронично Вълчев.

   Стана известно, че е започнала процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от девет директори на училища в страната заради това, че не са осигурявали заместници на отсъстващите учители, заради пропуски при оформяне на документация, и за непровеждането на часове по физкултура. В някои училища пък се оказало, че има ученици, които не са изпитани нито веднъж за цял срок и нямат поставена оценка.

  По повод на зачестилите случаи на насилие между учители и ученици, Вълчев коментира, че училището е огледало на обществото и затова случващото се не е изненадващо.

 

 

 

Източник: Къде да уча

 

Ще настоявам Законът за училищното образование да бъде приет от този парламент, въпреки че времето е твърде кратко, заяви в Пловдив министърът на образованието Даниел Вълчев, който откри националната конференция "Училището - желана територия на ученика".

Според него е недопустимо народните представители да намират време и да гласуват от сутрин до вечер изборните промени или съдебни закони, а от 30 март образователният проект да чака и още да не е вкаран в комисия за обсъждане. Министър Вълчев обясни, че екипът му работи паралелно и върху разпоредбите към закона и ако се наложи, където юридически е възможно, да бъдат въведени през новата учебна година като подзаконови нормативни актове. По думите му един закон не може да промени генерално системата, но може да промени процесите в нея. 

 


 

 

 

Автор: д-р Росица Колева 

 

Последният месец премина на фона на оживена полемика относно изготвения от Министерство на образованието Законопроект на закона за училищното образование и предучилищно възпитание. Преди няколко дни Агенция Фокус” излъчи съобщение, че Конституционният съд на Македония е решил в училищата вече да няма часове по религия. Обучението по религия в Македонската държава е въведено в основното образование от учебната 2008/2009г. и се изучаваше в училищата с два избирателни предмета - вероучение и история на религиите(вж. Агенция Фокус,Цитираната информация дава повод да припомним какво е отношението на различните европейски държави по този въпрос. Нека започнем от там, че през 2004 г. Съветът на Европа осъществява изследване за практиката на религиозното образование в средните училища на европейския континент.  Заключенията от доклада са, че има различна степен на комуникация между религиозните институции и държавната власт в различните страниФранция, Турция и Азербайджан са на практика изцяло светски държави, Италия и Испания са с положително отношение към религиозните организации, Германия и Грузия са обвързани с една религия, и накрая, във Великобритания, Дания и Гърция религията бива официална.

      

Ще припомним, че през 2007 г. в България се проведе законодателно проучване на  тема Място на религиозното образование в държавните и общински училища в някои страни от Европейския съюз, Сърбия и Русия”,което има за  критерии законодателството в следните страни.

 

1.     Православни страни – Гърция, Кипър, Русия, Румъния, Сърбия, Македония;

2.     Католически страни – Испания, Полша, Белгия;

3.     Протестантски страни – Гермaния;

4.     Секуларни страни – Франция;

 

Достига се до заключението, че  обучението по религия е задължително в Гърция, Кипър, Румъния (в рамките на началното образование). 

·        Свободно избираемо (СИП) – Полша, Русия (от 2006г. е задължителен учебен час за четири провинции на Руската федерация - Белград, Калуга, Брянск и Смоленск), Румъния (в основното училище).

·        Задължително избираем предмет (ЗИП) със съответна алтернативна дисциплина – Сърбия, Испания, Германия, Белгия.

 

Тук бихме искали да отбележим, че изложените факти налагат изводът, че единствено България и в наскоро отказалата се Македония, не е узаконено задължителното обучение по религия. И в този смисъл България, наред с Македония, може да се окаже едно изключение от останалите европейски православни страни, където се наблюдава тенденция към решение на коментирания казус в положителна насока. Особен пример в това отношение е Румъния, където обучение по религия е задължително. То е било прекъснато за 41 години (в периода 1948 -1989 г.). По думите на Хрисанти Булуджа, преподавател по религиозна педагогика в Богословския факултет на Университета в Букурещ, независимо от 41 години на атеистична идеология, възраждането на Румънското религиозно обучение се осъществява в християнски, а не в светски контекст. Веднага след революцията през 1989 румънското общество се оказва в огромен духовен вакуум. Румънската православна църква предложила християнската система като духовно препоръчителна система и държавата приела предложението, при положение че 86% от Румънското население е православно, 8% католическо, 4 % протестантско и неопротестантско.

А ето и аргументи за ползата от обучение по религия, формулирани от  Ирина Хорга - главен изследовател трета степен към Института по образователни науки в лабораторията за образователна политика, експерт в Националния Съвет по училищни програми:

Има много причини, поради които една светска държава може да въведе религията като учебна дисциплина.

А) Всяко дете има право на религиозно обучение и семейството е в правото си да обучава децата си според своите вярвания и убеждения.

Б) Религиозното образование е необходимост за едно мултирелигиозно и мултиетническо общество.

В) Религиозното знание е важна част от културата.

В Румъния основните аргументи, появили се в резултат на дебатите по въвеждане на религията в учебната програма са  следните:

·                                 Аргументът отнасящ се до националната идентичност (Християнската религия е изиграла основна роля в създаването и поддържането на националното самочувствие на нашия народ);

·                                 Историческият аргумент (религията винаги е била част от румънското образование с изключение на комунистическия режим);

·                                 Аргументът за прогресивност в образованието (учебната програма на всички европейски страни включва елементи на религиозно обучение);

·                                 Етичният аргумент (религиозното образование допринася за адекватното поведение на гражданите). (целият доклад може да бъде прочетен на  сайта на Варненска и Великопреславска Света Митрополия  http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=730&Itemid=58)

  

Ще припомним, че Българската православна църква се обяви против Законопроекта на закона за училищното образование и предучилищно възпитание. (вж.Становището на БПЦ). 

Преди няколко дни самият министър Вълчев призна, че дисциплината в българското училище трябва да се затегне (вж. Actualno.com). Потресаващи кадри на агресивно отношение на ученици над учителката си можете да видиту тук.

 

 

 

 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре