Религиозно образование в България


 
 
 

Владимирската икона на св. Богородица, според преданието, е създадена от евангелист Лука на дъската, която е била трапеза на Светото Семейство – на Спасителя, св. Богородица и св. Йосиф.   Божията майка, виждайки тази картина, казала От днес ще ме облажава целия човешки род. Да благодарят на родения от мен и да пребъде тази икона.  В Русия иконата е пренесена от Византия в началото на XII в. и е поставена в Женския вишегородски манастир, недалеч от Киев. Слухът за чудесата на иконата достига до княз Андрей Боголюбски, който решил да пренесе иконата на север.

 

 

 

 


 

An international foundation, with the approval of the Russian Orthodox Church, has chosen Saint Vladimir's Seminary as the recipient of a...

Read more: http://www.svots.edu/News/Recent/2009-0917-international-award/

 

 

 

 

 


Италианската фондация "Болиаско" предлага стипендии на специалисти в областта на хуманитарните науки и изкуствата.

Read more: dnevnik.bg Образование

Неусетно лятото си взима сбогом с нас. Новата учебна година наближава! Затова - в помощ на преподавателите по РЕЛИГИЯ, които работят с най-мъничките, с децата в детските градини - публикуваме одобрената от Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО РЕЛИГИЯ на...

Read more: БПЦ - Българска Патриаршия

 Автор: Анна Кълцева
 
 
 
 
 
 Ваше Високопреосвещенство, защо чак сега Българската православна църква така активно призова за въвеждане на задължително обучение по религия в училище?

Какво значи чак сега?! Специално сега решихме да направим шествието, но за тия 20 години Светият Синод не е спирал да се опитва да накара властимащите да въведат изучаването на религия и православие. Имаше подписка преди няколко години по цяла България, което беше още по-грандиозно, но беше невидимо.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре