В началото, преди 10 години, религия се изучавала във всички детски градини на район Искър. Децата излизали от детската градина и продължавали да посещават часовете по вероучение в близките училища. Неслучайно днес на тържеството бяха директорите на детските градини от района. Сега вече в градините религия не се преподава, останало е само 68 СОУ "Акад. Никола Обрешков" да поддържа традицията. Миналата година децата в СИП (свободно избираема подготовка) религия са били 60, тази година са 44, от първи до пети клас.

 

 

Празничното честване на 10-годишния юбилей от създаването на кабинета по религия „Св. Йоан Рилски” започна с водосвет, отслужен от свещеник Емилиян Костадинов от близкия храм „Св. пророк Илия”. Денят е 19 октомври, когато честваме паметта на всебългарския небесен покровител.

След това с литийно шествие иконата на светеца беше занесена в пълната с гости актова зала и поставена на челно място.

Първа г-жа Лиляна Банчева, директор на 68 СОУ, приветства гостите, участниците и техните родители.

С поздравление се обърна и г-ца Ваня Станчева, старши експерт в Регионалния инспекторат по образованието, София-град, която е и първият учител по религия в 68 СОУ: „Десет години са много малко време на фона на вечността, но те са достатъчни да се покаже, че тук учебният предмет религия има своето място. Благодаря на учениците, че продължават с интерес да посещават този час, на учителите, които с много любов водят децата по пътя на вярата, на ръководството, което дават възможност това да се случва. Пожелавам на всички по молитвите на св. Иван Рилски – покровителя на целия български народ, Господ да дарува на всички много здраве, успех и сили да вървите все напред. Честит празник!”

Децата от кабинета по религия, заеха мястото си на подиума. Редяха се стихове, песни и сценки, свързани с живота на св. Йоан Рилски. Програмата беше дело на учителите по религия г-н Патриков и г-жа Михалкова. За финал прозвуча „Многая лета” на Борис Христов, после гръмнаха аплодисменти в залата.

Всичко започна с много труд и усилия, разказва зам.-директорът г-жа Виолина Велкова. - Началото положи г-ца Ваня Станчева, нямаше още кабинет, тя събираше децата и ги учеше по класните стаи. След това г-жа Михалкова продължи да работи с много любов и с много желание.

Интересувам се как така тук е намерило почва обучението по религия и има дори специален кабинет.

Директорът г-жа Лиляна Банчева обясни: В началото, когато излязоха програмите за изучаване на религия и имаше възможност да влязат в учебния план, ние прегърнахме тази идея, понеже аз винаги съм смятала, че това е нещо, което липсва на нашите деца, особено в годините на безвремие. Защото дори през комунизма имаше, макар и фалшива, но някаква ценностна система, знаеше се кое е добро и кое е лошо. След това дойде едно време, когато всичко се сочеше за лошо, само че децата не могат да живеят без морала и ценностите, които всеки човек трябва да има. Ние всички знаем кои са всъщност изконните човешки ценности – тези, които са дадени в Словото Божие, в закона Божий. Аз какво помня от моето детство: думите на баба ми, които тя беше научила в часовете по Закон Божий – така се е казвал тогава предметът. Знам, че целият свят се обединява около тези морални ценности, затова сметнах, че ще е много добре, ако нашето училище даде възможност да се изучава религия, разбира се, ако има желание от страна на родителите. И то се оказа, че има желаещи родители да запишат децата си в СИП (свободно избираем подготовка) религия. Всяко дете може да изучава най-много до три предмета като СИП, например математика, компютри и информационни технологии, предприемачество и бизнес, изобразително изкуство, сръчни ръце, вокална група и др. Децата се натоварват, но ние трябва да осмислим свободното им време, ако искаме възпитанието да бъде насочено позитивно, а не да чакаме семейството, което го няма по цял ден, да попълни празнотите.

В момента СИП религия се изучава в 13 столични училища и в една детска градина.

Първата учителка по религия г-ца Ваня Станчева всъщност е водела часове по вероучение и в съседното 150 СОУ, където първи направили специален кабинет, който обаче сега се използва за часовете по история. Причината е, че няма учител по вероучение. А няма, тъй като никой не иска да пътува за 2-3 учебни часа до Дружба-2. Един учител, за да бъде назначен, трябва да има поне 20 часа седмично и затова преподавателите по религия трудно могат да се реализират. Случаят с г-жа Зоя Михалкова е от идеалните: дългогодишен старши начален учител и класна ръководителка, с магистратури по немски език и богословие, която към часовете по другите предмети добавя и тези по религия.

На тържеството бяха поканени журналисти, членове на училищното настоятелство, както и много родители, защото без тяхната подкрепа, без заявеното от тях желание детето им да изучава религия, това би било невъзможно.

На 24 октомври учениците от кабинета по религия ще завършат честванията послучай 10-годишния юбилей с посещение на Рилския манастир. Там те ще се поклонят пред мощите на най-почитания български светец, под чийто невидим благослов изучават свещената вяра на предците си.

В поканата за тържеството можеше да се прочете строфата на поета Емануил Попдимитров:

Над българския верен род

той горе от небесни свод като планински орел

през тъмни векове е бдял.


 

 

 

 

 

 

 

Кабинетът по религия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отец Емилиян отслужи водосвет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начало на литийното шествие

 


 

 

 

 

 

 

 

Пълната зала

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Директорът на 68 COY г-жа Лиляна Банчева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ст. експерт в РИО г-ца Ваня Станчева - първата учителка по религия

в 68 СОУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тържеството

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почерпка със сушени плодове и ядки – храната на преп. Иван Рилски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-жа Велкова, г-жа Банчева, г-ца Станчева,

директорът на училището в Бусманци и г-жа Зоя Михалкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учителката по религия г-жа Зоя Михалкова

и зам.-директорът г-жа Виолина Велкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В учителската стая - икони рисувани от ученици

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Табло за празника на една от майките

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-жа Зоя Михалкова с подаръка за кабинета по религия

от русенските деца, спечелили I награда на конкурса „Бог е любов”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре