DSC_0134%20_1600x1200_ Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ ИЗПРАТИ НОВИ СЕЯЧИ НА ГОСПОДНЯТА НИВА - ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕ НА ВИПУСК ‘2011С много добър успех завършиха своето обучение учениците от тазгодишния випуск на Софийската духовна семинария с класни ръководители свещ. Константин Цанков и г-н Георги Начев. Трима са пълните отличници от пълния петгодишен курс на обучение и шестима от паралелния двугодишен курс след завършено средно образование. А средният успех на випуска, който е сред най-високите в професионалните училища в страната, е много добър 5. 

 

Със заслужена гордост отец-ректорът на семинарията и учителската колегия изпратиха своите възпитаници с напътствията и благословението, отправени им от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който, по поръчение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ, тази година връчи дипломите на завършващите.

 

По традиция това става на празника на светите първовърховни учители на Църквата - апостолите Петър и Павел. Празничната св. Литургия в този ден бе отслужена от ректора ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир, ик. Василий Сарян и ефимериите при семинарския храм свещ. Божидар Маринов и Константин Цанков, и дякон Александър Нешев во главе с високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий.

След литургията митрополит Йоаникий и духовенството отслужиха и благодарствен молебен, и верни на призива „Непрестанно се молете. За всичко благодарете” (1Сол. 5:17,18), отправиха благодарствена молитва към милостивия Бог за успешното завършване на курса на обучение на абитуриентите и за тяхното по-нататъшно преуспяване в служението на Църквата по молитвеното застъпничество на патрона на Духовната семинария св. Йоан Рилски.

След това Сливенският митрополит Йоаникий се обърна към дипломиращите се с напътствено слово, в което, като очерта двата пътя пред които стоят те - пътя на следване на своето призвание да бъдат добри и верни служители на Христа и Църквата и пътя на непослушанието и отдалечаването от Бога и Църквата, той указа какви са чертите на добрия Божи служител и какви са основните изкушения, пред които е изправен той. (Публикуваме пълния текст на словото.)

Напътствени слова към завършващите семинаристи отправи и отец-ректорът, който за последен път ги нарече „скъпи ученици” и припомни, че от днес насетне отговорностите пред тях ще бъдат много по-големи и сериозни. Той ги призова да поемат по житейския си път отвъд оградата на Семинарията, отнасяйки със себе си любовта към познанието и към духовното възрастване, което са получили през годините на обучението си в Софийската духовна семинария.

Отец-ректорът благодари за грижите към учениците от Семинарията на архиереите от Св. Синод, на Министерството на образованието, младежта и науката в лицето на неговите представители г-н Додев и г-жа Димитрова, на г-ца Катрин Барбър, временно управляващ посолството на Великобритания у нас - официален гост на събитието и приятел на семинарията, както и на преподавателите и учениците за усърдната им работа.

От името на завършващите говори Светослав Цеков от петгодишния курс на обучение.

Първи своите дипломи и грамоти получиха пълните отличници. От редовния курс: Светослав Цеков, Тодор Стоянов и Николай Плещов, и от паралелния курс: Бисер Нейчев, Валентин Петров, Данаил Николов, Милен Марков, Васил Асенов и Илия Николов.

По-късно във фоайето на Семинарията бе открита постоянна изложба на художника Ромео Смилянов с изображения на български православни храмове и манастири, картини, които авторът оставя като дарение на Семинарията.

Празникът продължи с прием в Ректората за официалните лица и гостите на тържеството. Там високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий връчи подаръци - книги на всички завършили обучението си семинаристи.

 

тук. 

Още снимки от събитието можете да разгледате