sv.%20Ioan Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

На този ден семинаристката църква „Св. Йоан Рилски” е винаги препълнена – учениците отдавна са започнали занятия и класовете са в пълен състав. Това е и първият патронен празник за първокурсниците. Присъстват и родители. Отделно софиянци знаят, че в храма се пази частица от св. мощи на особено милия на сърцето ни небесен покровител на България и идват да им се поклонят, да оставят цветя и дарове. Духовното тържество се подсилва от професионалното хорово пеене: по източни ноти на клира, с диригент Любомир Игнатов, и по западни на балкона, с диригент Калин Кирилов.

Св. Литургия беше водена от Стобийския епископ Наум, гл. секретар на Св. Синод в съслужение с архимандрит Дионисий, ставрофорен иконом Захарий Дечев - ректор на Семинарията, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия при Българския патриарх, иконом Александър Георгиев – предстоятел на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", иконом Николай Николов – предстоятел на старинния храм „Св. Петка”, духовниците от семинаристкия храм свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков.

Един от големите семинаристи прочете слово за живота и подвига на преп. Йоан Рилски Чудотворец и как ние, неговите потомци, можем да му подражаваме. „Съвършенството е най-дълбокият стремеж на всички хора, то е пълнотата на съществуването – се каза в словото.- Рилският светец е всъщност съвършеният Божий послушник, изпълнил казаното от Господа: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва.” Нека да подражаваме на неговия живот, преминал в чистота, святост, любов и жертвеност към Бога и ближните” – призова младежът.

В края на св. Служба мнозина пристъпиха към св. Христови Тайни.

Еп. Наум приветства ректора, преподавателския колектив, семинаристите богомолния народ с празника на Софийска семинария. След това прочете следния поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Св. Синод на БПЦ:

Максим, Патриарх Български, до Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Захари Дечев – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”:

Ваше Високоблагоговейнство, с отеческа обич от името на Св. Синод и от мое име приветстваме вас, учителите, възпитателите, служителите и учениците с патронния празник на поверената ви Софийска духовна семинария.

Молитвено благопожелаваме Бог по застъпничеството на преподобни Йоан Рилски Чудотворец да ви дарува крепко телесно и душевно здраве, бодри сили и вдъхновение да продължите свещената традиция в църковно-просветното учебно дело на скъпата на сърцата ни духовна Алма матер.

Нека благодатните семена на евангелските истини да попаднат в чисти сърца и души за обогатяване на светата ни Църква с достойни пастири и служители, за духовно-нравствено извисяване и благоденствие на благочестивия ни народ.

Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молиствовател.

Максим

Патриарх Български

Гр. София, 19 октомври 2011 г.

В ответното си слово ректорът ставроф. ик. Захари Дечев каза, че небесен ректор на Софийската духовна семинария е сам св. Иван Рилски и че ние, българите, в частност ръководителите и преподавателите в Семинарията, сме негови чеда, служещи му според своите човешки сили. Ректорът благодари за поздравителния адрес, който, по думите му, е и дар, който днес приема от Негово Светейшество за труда, за усилията, за грижите за семинаристите.

Ставроф. ик. Захари Дечев благодари и лично на еп. Наум за това, че е възглавил св. Литургия, а на вечерното богослужение срещу празника е постригал за иподякони на православната ни църква 34 ученици. Той поздрави владиката с рождения му ден, подчертавайки, че св. Иван Рилски е негов личен покровител. Ректорът отправи благодарност и на родителите на семинаристите, дошли да споделят радостта от празника.

Ректорът покани всички присъстващи на кафе и на традиционния празничен концерт, който учениците изнасят в голямата зала на духовното учебно заведение на всеки 19 октомври.

 

 arka.JPG - 105.66 Kb

 

 1 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 21 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 3 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 4 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 5 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 7 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 8 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 9 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 10 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 11.JPG - 124.08 Kb

 13.JPG - 133.60 Kb

 14.JPG - 124.55 Kb

 15.JPG - 132.63 Kb

 16.JPG - 112.20 Kb

 18 Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 17.JPG - 133.45 Kb

 hram Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”

 

 seminaria Всемирното Православие - 19 ОКТОМВРИ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”