seminaria Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ В СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯТази година с благословението на Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод празничните богослужения по повод големия християнски празник Благовещение в Софийската духовна семинария ще бъдат оглавени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Празникът Благовещение е особено почитан в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. В този ден петокурсниците (ХІІ кл.) по традиция чрез официален ритуал предават пазеното от тях семинарско знаме на следващите петокурсници.

Тържествата ще започнат та 24 март в 12.00 ч. с Благовещенски ученически четения - традиционен богословски семинар на ученици от Софийската духовна семинария – в киносалона на Семинарията.

В 18.00 ч. в храм „Св. Йоан Рилски” в двора на семинарията ще започне Празнично архиерейско вечерно богослужение с петохлебие, предстоявано от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. На 25 март архиереят ще оглави празничната св. Литургия в семинарския храм, която ще започне в 09.00 ч. Веднага след литургията е началото на ритуала по предаване на знамето на духовното училище, което миналата година чества 110 години от основаването си.

Празнични св. Литургии в този ден ще бъдат отслужени във всички православни храмове в страната.

 

Сн.: Всемирното православие