DSC2804 Всемирното Православие - ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ "СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ"На 14 септември – Кръстовден бе открита новата учебна 2014/2015 година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Днес, когато Православната църква чества един от най-важните християнски празници  – Въздвижение на Св. Кръст Господен, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний оглави тържествената Света Литургия с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

В съслужение с митрополит Антоний бяха Главиницки епископ Йоан,  ефимериите на семинарския храм свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, дякон Васил Танев и други отци-гости.

На тържественото откриване на учебната година присъстваха родители и учители на семинаристите, както и официални гости от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

По традиция в първия ден след ваканцията на певческия клир застанаха семинаристите от 12 клас. Те молитвено огласиха с песнопения тържественото богослужение под ръководството на преподавателите г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов.

 Проповед за Честния и Животворящ Кръст Господен произнесе Войден Божков, ученик от 12 клас.

 В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний поздрави г-н Димитър Костадинов, Ректор на Софийската духовна семинария. Той се обърна  и към новопостъпилите ученици и курсисти като им пожела да вземат най-доброто от този духовен разсадник, да скъпят времето си и да се учат правилно да преподават Христовата вяра.

 След края на светата Литургия с лития духовенството, семинаристите и гостите се отправиха към фиалата на семинарията, където бе отслужен и тържествен водосвет.

 Митрополит Антоний откри изложба, посветена на софийските будители във фоайето на семинарията. Изложбата е подготвена от отдел „Краезнание“ към столичната библиотека по случай 135 г. от обявяването на София за столица на България.

 През новата учебна годDSC2907 Всемирното Православие - ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ "СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ"ина са записани 23-ма ученици в 8-ми клас за петгодишния курс на обучение, както и 23-ма курсисти в двугодишния паралелен курс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DSC2957 Всемирното Православие - ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ "СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ"