IMG_5981a Всемирното Православие - ПАТРИАРШЕСКИ ПОЗДРАВ ЗА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Стойте добре и дръжте преданията…

Поучавайте се в Господния закон ден и нощ…”

(из Завета на св. Йоан Рилски)

Уважаеми господин Ректор,

Уважаеми преподаватели и служители в Софийската духовна семинария

Скъпи ученици,

С тези думи от Завета на преподобния Рилски светец и чудотворец се обръщам в празничния ден към всички вас, като всесърдечно ви благопожелавам крепко здраве и сили, бодър дух и апостолско дръзновение в учението и делото, на което сте се посветили!

 

Бъдете истински свето-Йоанови ученици и Христови подражатели, като постоянно се утвърждавате във вярата на Църквата и в апостолското и светоотеческото учение, което ще проповядвате с думи и с дело, помнейки, че „всякой, който престъпва Христовото учение и не пребъдва в него, няма Бога”, а „… който пребъдва в Христовото учение, той има и Отца, и Сина” (2 Иоан. 1:9).

Бъдете усърдни и ревностни в овладяването на божествената наука, като всякога имате пред очите си образа и подвига на вашия небесен покровител св. Йоан Рилски и на всички ваши предци – учители и наставници във вярата, – на които сте призвани да бъдете достойни приемници и подражатели (Евр. 13:7), утвърждавайки спасителното за всички Христово учение, всякога проповядвайки „благоприятната Господня година” (Лука 4:19) и неизменно свидетелствайки за разпнатия и възкръснал Господ. Учете се и напредвайте постоянно в истините на чистата православна вяра и всякога – със слово и с дело – бъдете готови да проповядвате „онова, което е съгласно със здравото учение” (Тит 2:1), бидейки истински светилници, чиято светлина грее високо, „навръх планина” (Мат. 5:14), за да сочи на всички тесния път и вярната посока към Царството Божие.

Живеем във време, когато вярата на Църквата и всичко свято и спасително в този свят е подложено на изпитание. Нима Господ, още в дните на земното Си служение, не бе предрекъл, че „ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение” (2 Тим. 4:3)? Тъкмо в това време обаче вашата дейност и вашата мисия са още по-необходими и отговорни за устояването в спасителната православна вяра. Ето защо, още по-актуално звучат днес и заветите на Рилския светец Йоан, който пише: „Завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите Отци, без да се отдавате на чужди и различни учения… Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път… Придържайте се крепко о църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите Отци…”.

Като постъпвате така ще изпълните добре Божията воля и ще бъдете достойни и верни ученици и следовници на Рилския светец!

По молитвите на преподобния Йоан Рилски Чудотворец Бог да спаси и помилва всички нас!

Честит и благословен празник!

Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

seminaria Всемирното Православие - ПАТРИАРШЕСКИ ПОЗДРАВ ЗА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ