IMG_8283 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ОГЛАВИ ПРАЗНИЧНАТА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ В СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ. Йоан Рилски - стълб на чистата православна вяра и светило пресветло на българския народ!

„И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път.” (Завет на св. Йоан Рилски)

В духа на този спасителен светоотечески призив премина цялото тържество в Софийската духовна семинария по случай нейния патронен празник – Св. Йоан Рилски Чудотворец.

На 19 октомври 2016 г. по решение на Св. Синод на БПЦ-БП и с благословението на Светейшия Български патриарх Неофит в семинарския храм „Св. Йоан Рилски” празничната св. Литургия оглави Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил – председател на Висшия църковен съвет към Св. Синод и ръководител на синодалния Културно-просветен отдел.

В храма на св. Йоан Рилски в София, където постоянно е изложена за поклонение частица от светите и чудотворни мощи на светеца, под молитвения му покров се събраха духовенство, преподаватели, официални гости, семинаристи, родители и миряни, за да отбележат в духовна радост и топла молитва деня на всебългарския покровител.

На Ловчанския митрополит Гавриил в олтара съслужиха ставр. ик. Александър Георгиев – член на ВЦС при Св. Синод, ставр. ик. Николай Николов – предстоятел старинния митрополитски столичен храм „Св. Петка”, ик. Василий Сарян, председател на храм "Преображение Господне", ик. Вениамин Павлов от Ловчанска епархия, храмовото духовенство в лицето на свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, столичните духовници свещ. Иван Иванов, свещ. Симеон Иванов, свещ. Давид Йовчев, свещ. Сава Кокудев, свещ. Венцислав Попиванов, патриаршеският протодякон Александър Нешев и дякон Петър Кудузки.

Празника на Софийската духовна семинария уважиха деканът на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” проф. д-р Александър Омарчевски, неговите зам.-декани доц. д-р Димо Пенков и доц. д-р Павел Павлов, преподавателите във факултета проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев, синодални служители, г-жа Ваня Станчева - старши експерт в Регионалния инспекторат София-град към МОН, директори и други официални гости.

По време на причастния канон проповед - за верността и любовта на свети Йоан Рилски към Господа Иисуса Христа - произнесе Росен Евтимов, семинарист от V курс (12 кл.). В своето слово, включващо много перифрази от проповедта на свещ. Любомир Дойчев "За хората на любовта", той каза: „Ние наричаме св. Йоан Рилски преподобен, защото неговият подвиг е осъществен чрез монашеско подвижничество и е образец за почитание. А какъв е пътят на подвижника? Този път е съвсем различен. Целият живот на монаха е подвиг в търсене на святост, единение с Христа, причастност към Божеството, принадлежност към вечния живот. И преподобните отци избират тъкмо него. И дори нещо повече. Не те избират този път. Те знаят, че Пътят не е нещо. Истината не е нещо. Животът не е нещо, а Някой. Някой, Който ни търси много преди да сме започнали ние да Го търсим.” Вдъхновен от примера на св. Йоан, семинаристът отправи важния за всеки един от нас въпрос: „И тъй, как можем ние да подражаваме на този Божий приятел – св. Йоан Рилски? Като излезем от света, от неговите принципи, от неговата суета. Особено от неговата суета и егоизъм. /.../ да се изобрази Христос в нас означава всеки един от нас да се роди отново, да стане новият – обожен човек в Христа. Както казват светите отци – нека да изпълним „желанието на Бога да намери Себе Си в нас.” (Пълният текст можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=602)

Тази проповед още повече повдигна молитвения дух у присъстващите и те с трепет очакваха кулминацията на св. Литургия – св. Причастие и приветствените слова на църковното ни свещеноначалие!

След причастяването в края на празничното богослужение с голяма духовна радост от името на Светейшия Български патриарх към всички се обърна Ловчанският митрополит Гавриил. Той прочете патриаршеското приветствие по случай празника, в което предстоятелят на БПЦ-БП благопожела на ректора на СДС, на всички преподаватели и ученици крепко здраве и бодри сили, за да преуспяват в делото, на което са се посветили. „Бъдете усърдни и ревностни в овладяването на божествената наука, като всякога имате пред очите си образа и подвига на вашия небесен покровител св. Йоан Рилски и на всички ваши предци – учители и наставници във вярата, – на които сте призвани да бъдете достойни приемници и подражатели (Евр. 13:7), утвърждавайки спасителното за всички Христово учение, всякога проповядвайки „благоприятната Господня година” (Лука 4:19) и неизменно свидетелствайки за разпнатия и възкръснал Господ. Учете се и напредвайте постоянно в истините на чистата православна вяра и всякога – със слово и с дело – бъдете готови да проповядвате „онова, което е съгласно със здравото учение” (Тит 2:1), бидейки истински светилници, чиято светлина грее високо, „навръх планина” (Мат. 5:14), за да сочи на всички тесния път и вярната посока към Царството Божие.” (Пълното слово: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=216881)

От свое име Ловчанският митрополит Гавриил допълни патриаршеските благопожелания, като подчерта, че в духовните ни школи трябва да има и академично богословие, и църковност. За да не бъдем като онези от примера, даден от св. Симеон Нови Богослов, в който се посочва, че когато нямаш златния ключ към разбирането и живеенето на Христовите заповеди, си като човек, за който Библията е като ковчеже със съкровище, което човекът носи на гърба си, но не може да отвори и да се ползва благодатно от него.

Митрополит Гавриил пожела да бъдем верни чада на нашата майка Църквата и да пазим чистотата на св. православна вяра според Завета на св. Йоан. Той подчерта, че именно придържането към живота в Църквата, към църковното съзнание, към светоотеческото наследие ще ни опази от заблудите, в които са изпаднали римокатолиците и протестантите например (тъй като те не са останали верни на Свещеното Предание и Свещеното Писание на Православната църква). „Съкровището е дадено на православните”, изтъкна Ловчанският митрополит. И св. Йоан е живял чисто, пазейки вярата. Тогава Божията благодат е изобилна! „По молитвите на св. Йоан Рилски Бог да ни дари здраве, дълголетие, мир, любов и радост!” – завърши представителят на Св. Синод своето празнично приветствие и благодари на вярващите християни за подкрепата, която свещеноначалието на БПЦ усеща от тяхна страна. Митрополит Гавриил увери всички, че тази любов и близост е взаимна – „не може без Св. Синод, но не може и без вярващите православни християни!” Само в единомислието и любовта можем да бъдем верни на Христа, да бъдем Негова истинска Църква.

След тези вдъхновяващи думи на владика Гавриил слова на благодарност и духовна радост произнесоха ректорът на СДС г-н Димитър Костадинов и деканът на Софийския Богословски факултет проф. д-р Александър Омарчевски. Ректорът на СДС подчерта, че възпитаниците в семинарията възрастват под благодатната закрила и водителство на св. Йоан Рилски, а така също благодари за подкрепата, оказвана от страна на Св. Синод спрямо дейността на СДС. Деканът на Богословския факултет изрази надежда, че ще крепне и ще се развива усвояването на богословската наука в духовните школи на нашата родина, за да можем да дадем своя духовен плод за нейното преуспяване.

Ловчанският митрополит Гавриил и свещ. Божидар Маринов раздадоха нафора на всички присъстващи, след което празничното тържество продължи с прием в Аулата на семинарията, с тържествен обяд и с разговор в Ректората, по време на който владика Гавриил отново подчерта важността да сме верни чеда на св. Йоан Рилски и по неговия пример да пазим чистотата на вярата, защото това е най-важното!

Св. Йоане Рилски Чудотворче, духовни отче на православния български народ, ти, който не си оставил никого, дошъл с вяра при теб без своето ходатайство пред Бога, но чуваш всяка искрена молитва и даряваш утеха на всяко съкрушено сърце, моли Бога да пребъдем верни в Неговата света Църква и навеки да се спасим! Амин!

 

IMG_8278 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ОГЛАВИ ПРАЗНИЧНАТА СВ. ЛИТУРГИЯ В ДЕНЯ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ В СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ