SDS_8189-1-1200x661 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)На 19 октомври се състоя кулминацията на честванията, посветени на 120-ата годишнина от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В празничния ден беше отслужена св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

В съслужение с него бяха архиереите от Светия Синод: Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и епископите: Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир, Браницки Пахомий – ректор на СДС, архимандрити и много свещеници от столицата и страната. В молитва присъства и още един от бившите ректори на Софийската духовна семинария – Великотърновският митрополит Григорий.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Ректора на Семинарията. В него той казва: „Бъдете достойни наследници на достойните ваши предци. Продължавайте с ревност и усърдие тяхното дело, което е дело апостолско и просветителско. Изучавайте и следвайте Завета на Рилския пустинножител, заедно с цялата аскетическа и духовна традиция на Църквата Христова, и бъдете „светлината на света“ (Мат. 5: 14) за обичния ни народ, на когото сте се посветили да служите. Нека от вас винаги да струи онази Светлина, за която светият евангелист и боговидец пише, че „в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Иоан 1: 5). Като Ви поздравяваме със знаменателната годишнина, благопожелаваме по молитвите и небесното застъпничество на Всесветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на всебългарския покровител свети Йоан Рилски Чудотворец и всички Свои дивни угодници, Всеблагият Бог щедро да дарува благодатната Си помощ и закрила, а Неговият Пресвети Дух да ви упътва във всяка мъдрост и знание!“ (пълен текст на Словото може да видите тук).

За празничното богслужения на десния клир пяха гости от Атина, водени от преподавателя по източно-църковно пеене в Семинарията Константинос Фотопулос. На левия клир пяха учениците от сборната група, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

На празничното богослужение присъстваха представители на държавната власт, както и представителите на други държави в България, сред които посланикът на Република Сърбия Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, посланикът на Република Северна Македония Н. Пр. г-жа Агнеса Руси-Попоска, кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на културата г-н Кръстю Кръстев, зам.-министърът на образованието и науката г-жа Мариета Георгиева, деканите на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов и на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Магдалена Легкоступ.

В словото си еп. Пахомий ни върна 120 г. назад във времето и каза: „Преди 120 години далновидните архиереи на родната ни Църква решават тук, на това място, на което се намираме днес, на Курубаглар – Сухите лозя – да бъде издигнат дом на Мъдростта, и сухият баир да се превърне в медоточен извор, който повече от столетие да излива своите води и да напоява жадните души, свърнали тук, за да получат мъдростта на живота и знанието за Бога. Дом на Мъдростта, в който младежи, дошли от цялата страна и извън нейните предели, се обучават и се възпитават в Христовите добродетели, шлифоват се като драгоценни камъни и се подготвят да станат истински левити на Божия виноград – достойни свещенослужители и учители на народа ни“.

Очертавайки трудностите и проблемите на съвремието, Владиката продължи: „За нас ‒ малкото Христово стадо, е очевидно, че идващите дни ще ни изправят пред трудни, но не и непреодолими въпроси. Защото едно от най-важните неща, които младежите в Семинарията са учили, учат и ще учат, е това, че човекът е най-скъпото творение на Бога, че той носи Неговия безсмъртен образ. Духовното образование е преподаване на вечно актуалната истина, че човекът има произхода си у Бога; че човекът е призван да бъде съработник на Твореца; че на човека е обещана вечността. Духовното образование е пространството, където научно знание и духовно познание влизат в среща; където „как“ и „какво“ на науката се срещат със „защо“ на вярата. Схващането, че духовното образование няма бъдеще, е предразсъдък и Софийската семинария смирено и дръзновено вече 120 години го опровергава.“ (Виж цялото слово тук.)

Тържествено бяха връчени благодарствени грамоти на г-н Добрин Иванов и г-н Клеантис Куртис за тяхнато спомоществователство за храма на Семинарията.

За спомен на всички архиереи бяха раздадени панагии с лика на преп. Йоан Чудотворец с надпис: „120 години Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Всички официални гости получиха икона с лика на Рилския светец, в чиито нозе лежат стилизирани сградите на Семинарията.

Празникът завърши с обща снимка и прием в Аулата на Семинарията.

 

JU9A0393 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SDS_7370 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SDS_7566 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SDS_7416 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)

 

 

 

 

 

 

Ректорът на Софийската духовна семинария

Браницки епископ Пахомий

 

 

JU9A0606 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SDS_8189-1-1200x661 Всемирното Православие - СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И 120-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ (3)