DSC01402 Всемирното Православие - СЕМИНАРИСТИ ОТ ДВЕТЕ НИ ДУХОВНИ УЧИЛИЩА ЗАЕДНО ВЪЗХВАЛИХА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Пловдивската духовна семинария “Св. Кирил и Методий“, която навърши 22 години от възстановяването си, тържествено отбеляза своя патронен празник - 11 май, деня посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Да влязат в радостта на своите пловдивски съученици, специално за празника отидоха възпитаници на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

Още в навечерието на празника, 10 май, те заедно застанаха на певниците и отправиха молитвословия и възхвала на св. Братя, подкрепяни от своите преподаватели по източноцърковно пение. Както самите свети мъже са проповядвали Христовото учение в различни краища и са се събрали, за да осъществят великото дело, към което Сам Господ ги е призовал, така и учениците от двете ни духовни училища, които се обучават и работят на Божията нива, се събраха заедно, този път, за да отдадат заслужена почит на равноапостолните мъже.

В празничния ден, пловдивският семинарски храм, преизпълнен със семинаристи, официални гости и миряни, сред които и. д. ректорът на Софийската семинария г-н Димитър Костадинов, учители и възпитатели от софийската духовна школа, посрещна Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който като архипастир на епархията оглави св. Литургия. Семинарските хорове застанали на двете певници: на дясната - пловдивските възпитаници, на лявата – гостите семинаристи от София, отпяваха антифонно песнопенията на утринното богослужение и св. Литургия.

Възторжено, тържествено и вдъхновено звучаха църковните славословия и от двете певници за радост на многобройните присъстващи и подобаващо оценено от тях. Заедно с Пловдивския митрополит Николай, момчета, предпочели и избрали духовното образование, пееха и славословиха Бога, показвайки своите умения в усвояването на източноцърковното пение. По време на литургията, когато се изпълнява песнопението посветено на св. Богородица, част от певците и от двете певници се събраха пред иконостасната икона на Божията Майка и вълнуващо изпълниха полагащия се за това богослужебно време „Задостойник“.

По време на свещеническото причащение проповед за празника бе подготвил пловдивският третокурсник (10 клас) Стоян Томов.

В края на литургията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, като поздрави областния управител, кмета, началника на Регионалния инспекторат по образование на гр. Пловдив, ректорите на Софийската и Пловдивската семинария, се обърна към многобройно църковно събрание с пастирски слова за св. Братя, чийто празник за първи се празнува именно в град Пловдив.

„В този ден сме призвани, всички ние, българите, да въздадем хвала и благодарение Богу, за това, че Той е промислил според благата Си и спасителна воля за спасение на всички човеци, включително и за нас, българите, да изгреят тези две ярки светила на небосклона на българската святост – св. равноапостолни братя Кирил и Методий, за да може нашият народ да не живее в мрака на неведението, да не тъне в смъртната сянка на невежеството, на идолопоклонството, а да има светлината на живота чрез равноапостолното дело на св. Кирил и Методий. Възсия светлината на благата вест за спасение на човеците! Надлъж и нашир по родната земя и далеч извън пределите й възсия светлината на богопознанието над цялото славянство!“ – каза в словото си Пловдивският митрополит.

След като поздрави ректора на Пловдивската духовна семинария - ик. Добри Костов, учителската колегия и семинаристите, той преподаде на всички патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и благопожела: „Дерзайте! Нека Бог да благослови вашите усилия, ентусиазъм и знайте, че няма труд, който да не се възнаграждава от Бога, с радост и удовлетворение! – каза митрополит Николай и отправи отечески призив: "Скъпи ученици, скъпете времето на обучение в Пловдивската духовна семинария, това е благоприятно време за вашия живот! Всички знаем, че дните са лукави, безвъзвратно отлитат, затова не пропускайте нито една секунда от времето ви на обучение. Възраствайте във вяра, надежда и любов!... В този момент аз благодаря на Бога, че в тези трудни времена на изкушения, съблазни и материализъм ви е насочил вас, младите хора, към Семинарията и ви е поставил на пътя на вярата и добродетелта, като ви е довел чрез промисъла Си до дворите на нашата Семинария, където да се възпитавате, обучавате и възраствате в благочестие. Нека чрез вашите трудове и вашите успехи непреходното, славно и велико дело на светите славни и равноапостолни братя Кирил и Методий да пребъдва во веки!“

След тържественото богослужение официалните гости и дарителите на Пловдивската духовна семинария бяха поканени на празничен прием в ректората. От името на ръководството, учителите и учениците на Софийската духовна семинария поздравление към Пловдивската духовна школа отправи г-н Димитър Костадинов.

 

 

Богат снимков материал от събитието ТУК