13121828280808403649_b_64457638889 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИ ПОДВИЖНИЦИ ЗА ПОСТА (2)Св. Василий Велики

Има телесен пост, а има и душевен пост. При телесния пост тялото пости от храна и питие; при душевния пост душата се въздържа от зли помисли, дела и думи. Истински постещият се въздържа от гняв, ярост, злоба и отмъстителност. Истински постещият се въздържа от празнословие, сквернословие, клевети, осъждане, ласкателство, лъжа и всякакво злоречие. С една дума, истински пости този, който се пази от всяко зло.

Св. Йоан Златоуст

Ти постиш? Нахрани гладния, напой жадния, посети болните, не забравяй затворените в тъмница, съжали измъчените, утеши скърбящите и плачещите; бъди милосърден, кротък, добър, тих, дълготърпелив, състрадателен, незлопаметен, благоговеен, истинен, благочестив, за да приеме Бог твоя пост, и в изобилие да ти дарува плодовете на покаянието.

Преп. Йоан Кронщадски

Към какво води постът и покаянието? Какво се цели с този труд? Води към очистване от греховете, душевен покой, съединение с Бога, към синовство, към дръзновение пред Господа. Заслужава си да постим и да се изповядаме от цялото си сърце. Наградата за добросъвестния труд е безценна.

Преп. Йоан Лествичник

Постът е насилие над човешката природа, отвръщане от всичко, което услажда вкуса, погасяване на телесното раздразнение, унищожаване на лукавите помисли, свобода от скверно поведение, чистота на молитвата, светило за душата, пазене на ума, премахване на сърдечното ожесточени, врата на умилението, смирена въздишка, радостно съкрушение, липса на многословие, причина за безмълвието, страж на послушанието, облекчаване на съня, здраве на тялото, причина за безстрастието, опрощаване на греховете, врата към рая и небесното наслаждение.

Св. Игнатий Брянчанинов

Всички желаещи да пристъпят към подвига на поста и молитвата, всички желаещи да пожънат обилни плодове от своето покаяние, чуйте словото Божие, чуйте Божия завет – и простете. Простете съгрешенията на ближния към вас.

Преп. Касиян Римлянин

Който не може да обуздава подтика на чревоугодието, такъв никога не може да угаси вълненията на похотта… Защото въобще няма да повярвате, че който отстъпва на най-слабия съперник в лека схватка, би могъл да победи най-силния.

Преп. Ефрем Сирин

Постът е колесница, изкачваща на небето; постът ражда пророци, умъдрява законодателите; постът е добра защита за душата, надежден спътник на тялото, постът е оръжие на доблестните, училище за подвижниците; постът отблъсква изкушението, помазва с подвига на благочестието; постът е храброст в битките; постът угасява огнена сила, постът загражда устата на лъвове, постът изпраща молитвата към небето; постът е майка на здравето; постът е наставник на младите, украса на старците, добър спътник на пътешестващите; тялото на постещите е честно и душата скъпоценна; постът успокои Лазар в недрата Авраамови.

Преп. Теофан Затворник

Нашата майка, светата Църква, пълна със състрадание, нима ни е мащеха? Би ли ни наложила тя такова тежко и ненужно бреме? А ето че го налага! Наистина, няма как иначе. Да се покорим, впрочем… А и всички, искащи се да се спасят, се покоряват… Огледайте се…. Който повече или по-малко се грижи за душата си – сега започва да пости, и колкото повече са грижите му, толкова по-строго пости. Каква е причината? Защото при поста делата вървят по-успешно и душата се овладява по-лесно.

Преп. Макарий Оптински

Намирате се в недоумение относно поста; бидейки с близките си, трябва да обядвате и да хапвате постна храна, да искате за вас да сготвят нещо постно, страхувате се да ke дадете повод да мислят, че се поставяте над другите и се превъзнасяте. Питате – какво да правите в такъв случай? Не ви налагам вериги, но ви давам такъв съвет: според моето мнение, не се опасявайте. Това не означава, че се поставяте по-високо от другите. Съвсем не, вие изпълнявате дълг и послушание към Църквата – с какво, прочее, да се превъзнасяте? Като ви гледат, ще се намерят и други да ви подражават.

 

Преп. Гавриил Ургебадзе

Ето това е постът – когато помниш греховете си, каеш се и вече не мислиш за храна.

 

Преп. Исаак Сирин

Който не радее за поста, такъв разколебава всяко добро, защото постът е бил заповед, дадена в началото на нашето естество като защита срещу вкусването на забранения плод, и с нарушаването на поста е започнало падението на човешкото създание. Не обременявай корема си, за да не се обърка умът ти и да нямаш смущения в мислите. Както от семето на поста произраства цветът на целомъдрието, така от ситостта произлиза разпътството и от пресищането – нечистотата. Когато коремът е гладен и смирен, в душата не проникват срамни помисли. Постът е оръжие, дадено от Бога.