Свети Антоний Велики

promo_gallery_bigpromo_news_45_435 Всемирното Православие - Свети Антоний Велики 1.    Нека ваша първа грижа като започвате своите трудове да бъде да не отслабвате и унивате и да не казвате: вече дълго време пребиваваме в подвиг; но по-добре със започването на всеки ден да преумножаваме своята ревност.
Целият човешки живот е твърде кратък в сравнение с бъдещите векове и всичко наше е нищо пред вечния живот; и докато в света всяка вещ се продава според стойността си и всеки заменя равно за равно, то обещанието за вечен живот се купува с твърде малко.

 

Любов Божия, благодат, благословение и познание за волята Божия

 

    1. Бог Отец по Своята благост не пощади Сина Своя Единородния, но го предаде за избавление на греховете ни и на неправдите наши. И Сина Божий, смирявайки се заради нас, ни изцели от душевните болести и в мислите си винаги поддържа тази велика нагласа. Затова ни е необходимо да познаваме и в мислите си да поддържаме тази велика божия нагласа – че Бог Слово заради нас във всичко се е уподобил на хората, освен в греха. Всички трябва да помним това и усърдно да се стараем в действителност да се освободим от греха с помощта на Господа.

   2. Благодатта на Духа Божий преимуществено се дава на онези, които от цялото си сърце встъпват в подвиг и от самото начало решават да стоят и в нищо да не отстъпват на врага.  Впрочем, Светият Дух като ги призовава, отначало прави всичко да изглежда лесно, за да поощри и утеши встъпилите в подвига на покаянието, а след това им разкрива цялата трудност на добродетелния път. Помагайки им във всичко, Той ги учи как да носят трудовете на покаянието, и им поставя определени граници и образ, както по отношението на тялото, така и по отношение на душата, докато не ги отведе до съвършеното обръщение към Бога.

 Тропар, глас 3: Отче Антоние, подражавайки по нрав на ревнителя пророк Илия и следвайки правия път на Йоана Кръстителя, ти си станал жител на пустинята и си затвърдил с молитвите си вселената, затова моли Христа Бога да се спасят нашите души! 
   Припев: Преподобни отче Антоние, моли Бога за нас! 
   1.1. Насочен към вечния живот и безсмъртието и наситен с трислънчевата светлина, просветен от благодатта, отче преподобни, помоли се за моята помрачена душа, за да мога достойно да те възпея! 
   Припев: Преподобни отче Антоние, моли Бога за нас! 
   1.2. Още млад по възраст, предприел новия път на добродетелта, ти си тръгнал безпрепятствено към него, покорен на новия закон на Спасителя и си следвал заповедите на Светото Евангелие! 
   Припев: Преподобни отче Антоние, моли Бога за нас! 
   1.3. Мъдри и блажени отче, озарен от трислънчевата светлина, ти си разкъсал безумната свирепост на демоните, риканията на зверовете и раните на болестите! 
   Припев: Преподобни отче Антоние, моли Бога за нас!

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре