52554.p Всемирното Православие - ГОРТИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙЕРЕМИЯ: „ПОРУГАВА СЕ ЧЕСТНОТО ИМЕ НА РОДИНАТА НИ”Гортинският Митрополит Йеремия изрази отношението си към ареста и затварянето на настоятеля на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем. Текстът с обращението му беше публикуван наскоро от гръцката агенция „Ромфеа”, а в руски превод излезе на сайта Pemptousia.ru: 

„Изразявам решителното си негодувание, а също и негодуванието на клира и благочестивите миряни от Гортинска и Мегалуполска митрополия по отношение на недопустимото нападение срещу Църквата като цяло и на монашеството в частност, изразяващо се в ареста на добродетелния и просветен игумен на Свещената Ватопедска обител на Света Гора – отец Ефрем.
Ние смятаме това решение за недопустимо за нашата православна Родина и за проява на неблагодарност на държавата ни към Майката-Църква, на която тя е задължена за своето съществуване, благодарение на жертвата на хилядите архипастири, свещеници и монаси, положили живота си за нея и за нейната свобода.
Тъй като ние, заедно с всички здравомислещи хора, преценяваме горестните събития около ареста на светия Старец отец Ефрем не като действие, насочено лично срещу него, а срещу цялата наша Църква, заявяваме:
Цялата наша Света Митрополия ще прибегне към честна борба в защита на светиите и преподобните на нашата вяра, които държавата ни напада така грубо и кощунствено, вкарвайки в затвор нейните прославени с добродетели и богословска мъдрост игумени.
С това нападение на властимащите, изразено в затварянето на ватопедския игумен, се излага на поругание пред лицето на чуждостранните християнски народи честното име на любимата наша Родина Гърция.
Чест и слава на нашия честен Старец Ефрем, задето Бог го удостои да претърпи това мъченичество. Ние се радваме на търпението му, показващо, че душата му е пълна с Божия благодат, и заявяваме, че ще го почитаме като Христов мъченик.
Монасите спасяват света със своята молитва. Срамно е да се вкарват в затвора нашите спасители, а именно ватопедският игумен, отец Ефрем, който неотдавна по време на посещението си в Русия прослави не само Православната Църква, но и нашата Родина, Гърция.
Тъй като печалният факт на ареста на Стареца Ефрем се случи в рождественските дни, ни се припомнят евангелските събития, когато по време на Рождението на Иисуса Христа станало ужасното избиване на младенците по безчовечната заповед на презрения Ирод”.
Атина, 12 януари 2012 г.