57621.p Всемирното Православие - В ЧЕРНОБИЛ БЕШЕ КАНОНИЗИРАН ПРОТОЙЕРЕЙ СЕРГИЙ БОНДАРЕНКО На 26 април 2012 г., в деня на 26-та годишнина от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел, наместник на Киево-Печьорската лавра, посети град Чернобил, където отслужи Божествена литургия в храма „Св. пророк Илия”, на територията на т.нар. зона на отчуждаване, съобщава Патриархия.ru, позовавайки се на Lavra.ua.

Заедно с митрополит Павел служиха: Житомирският архиепископ Никодим; Макаровският епископ Иларий; Василковският епископ Пантелеймон; протойерей Николай Якушин, настоятел на Свято-Илинския храм; духовници от Киевска епархия.

След Литургията се състоя тържественият чин на прославяне в лика на светиите на протойерей Сергий Бондаренко. При последната лития за упокоение на отец Сергий, епископ Иларий огласи решението на Св. Синод на Украинската православна църква от 14 юни 2011 г. (журнал № 23), за причисляването на протойерей Сергий Бондаренко към лика на местно почитаните светци. Епископ Пантелеймон прочете високо житието на свещеномъченик Сергий Чернобилски.

Свещенослужителите и вярващият народ се поклониха на иконата на новопрославения свещеномъченик Сергий, която беше изнесена от олтара. Епископ Иларий произнесе проповед, посветена на подвига на светеца.

След края на богослужението архиепископ Никодим се обърна с приветствие към митрополит Павел. На свой ред наместникът на Лаврата благодари на владика Никодим, който е родом от Чернобилския край, както и на всички, които се молиха по време на службата, и с радост отбеляза, че на многострадалната Чернобилска земя просия нов Божий угодник.

Митрополит Павел припомни особено за тези, които приеха върху себе си първия удар на катастрофата, откликвайки в бедата и полагайки живота си за спасението на ближните. „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Иоан, 15:13). Тези думи се отнасят за хората, за упокоението на които особено усилено се молим в деня на катастрофата на Чернобилската атомна електроцентрала. Сред тези хора може би е имало и невярващи, но със своята саможертва те изпълниха главната заповед за любовта, и ние се надяваме, че Господ ще им въздаде за този подвиг”, - заключи Владика Павел.

***

Свещеномъченик Сергий Бондаренко приема свещен сан в Киево-Печьорската лавра през 1907 г. и е назначен да служи в родния си град Чернобил. През 1933 г. отец Сергий е арестуван по лъжливо обвинение и три години лежи невинен в затвора. След освобождаването си се връща към свещеническо служение и е назначен за настоятел на храм „Св. Илия” в Чернобил. Вярващите обичали своя добър и ревностен пастир. През 1937 г. атеистичната власт му повдига редица нови обвинения, едно от които било, че отец Сергий молил да не затварят православните храмове. Властта обещала да го пусне, ако в навечерието на Пасха той каже на дошлите в храма да не вярват в Бога. На Пасха отец Сергий излязъл пред паството си с думите: „Христос Воскресе!” и осветил великденските козунаци. Последвал арестът на свещеника. Измъчвали го, искайки да се отрече от Бога. Отец Сергий търпеливо понесъл всички скърби и страдания и бил разстрелян на 21 август 1937 година. Денят на мъченическата кончина на свещеномъченик Сергий Чернобилски станал ден на честване на паметта му. Не е известно мястото, където е бил погребан.

Чернобил, 28 април 2012 г.