IMG_9650 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ИКОНАТА НА СВЕТИТЕ СТРАСТОТЕРПЦИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО

Точно в 12 ч. според предварително обявената програма варненската църковна общественост посрещна новата светиня, която ще осенява крайморския град - иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и Александра Фьодоровна, с техните деца: Алексей (13), Олга (22), Татяна (21), Мария (19) и Анастасия (17), които занапред ще бъдат сред небесните покровители на гр. Варна и неговите жители.

 

Да посрещнат иконата, пред южния вход на храма бяха застанали: Негово Високопреосвещенство Вaрненският и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум - главен секретар на Св. Синод на БПЦ, преосвещеният Главиницки еп. Йоан - викарий на Варненския и Великопреславски митрополит, свещенството при катедралния храм и свещенослужители от епархията, представители на местната официална власт, много граждани на Варна. Сред посрещачите бяха и консулите на Украйна и Русия във Варна, общинското ръководство на града, депутати и общественици. С пристигането на иконата и придружаващите я руски и български гости прозвучаха тържествено химнът на Руската федерация и химнът на Република България в изпълнение на Военноморския духов оркестър на гр. Варна.

 

IMG_9657 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ИКОНАТА НА СВЕТИТЕ СТРАСТОТЕРПЦИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО

След вълнуващата среща на варненската общественост с иконата на светото царско семейство Романови, тя бе внесена в катедралния храм и поставена в специално изработения за нея проскинитарий в центъра на храма. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи молебен пред иконата в прослава на светите царствени новомъченици император Николай Александрович и неговото семейство. В съслужение с варненския архиерей бяха: Лодейнополски еп. Мстислав, викарий на Санкт-Петербургска епархия, Стобийски еп. Наум, Главиницки еп. Йоан, протойерей Павел Кудряшов, настоятел на храм „Св. Петър и Павел” в историческия Петерхоф - в който храм се намира оригиналът на светинята, дякон Богдан Полевой - от официалната руска църковна делегация; храмовото свещенство и варненско свещенство, както и митрополитският дякон на София Иван Петков.

 

IMG_9661 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ИКОНАТА НА СВЕТИТЕ СТРАСТОТЕРПЦИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО

"Благодарение и поклонение пред Всеподателя Бога за Неговата велика и неизказана милост, която така щедро се излива над всички нас!" - възкликна митрополит Кирил в словото си към множеството преизпълнило катедралния храм. Като сподели огромната си радост и задоволство, че по благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Високопреосвещенство Санкт-Петербургски и Ладожки митрополит Владимир Варненската епархийска църква се е сподобила с иконата на светото императорско семейство, той очерта многовековните духовни връзки между нашите две църкви и народи, скрепени с не една и две светини, и просияли в Бога свети и праведни люде.

Архиереят се върна назад във времето и припомни, че Нюйоркският митрополит Андрей, погребан в Търговище, Варненска епархия, през 1914-1915 г. участва в Руската армия като доброволец и е награден с Георгиевски медал за храброст и Станиславски медал за усърдие. По време на следването си в Московската духовна академия бъдещият български архиерей е бил сред възпитателите на децата на императорското семейство и вероятно е предал на своите възпитаници от своята любов към България и Варненската епархийска църква, където израства и където по-късно години наред е викарен епископ при Варненски митрополит Симеон.

 

IMG_9668 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ИКОНАТА НА СВЕТИТЕ СТРАСТОТЕРПЦИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО

„Надписът „иждивениемъ благочестивейшаго царя Рускаго Николая Александровича”, който и днес четем на иконостаса на варненския катедрален храм, е свидетелство, че последният руски император е ктитор на всички над 40 икони на иконостаса в храма” - каза митрополит Кирил и като благодари на всички, допринесли с добрата си воля, безрезервна помощ и молитвено присъствие за този празник за град Варна и епархията, отправи молитви към Бога - благодатно да осенява чрез скъпите ни светини българската земя и да спомагат те за духовното възрастване на нашия православен народ. Той изказа специална благодарност на председателя на Балканското Атонско сдружение г-н Андрей Кристоф и неговите сътрудници, организирали пристигането на иконата на светото императорско семейство и придружаващата я църковна делегация във Варна.

Епископ Мстислав, от своя страна, изказа приветствието на Санкт-Петербургската епархийска църква към Варненската епархийска църква, които имат занапред в лицето на светите мъченици император Николай Александрович, императрица Александра Фьодоровна и техните деца Алексей, Олга, Татяна, Мария и Анастасия свои общи небесни закрилници.

Епископ Мстислав изтъкна факта, че в утрешния ден, когато ще бъсе кулминацията на тържествата по даряването на изписаната специално за варненския катедрален храм икона на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство, св. Руска православна църква чества паметта на всички руски новомъченици, сред които са и светите царствени страстотерпци. Той изрази увереност, че тяхната икона ще заеме своето достойно място в Богородичния катедрален храм във Варна и в църковния живот на епархията.

 

IMG_9688 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ИКОНАТА НА СВЕТИТЕ СТРАСТОТЕРПЦИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО

В спомен за този паметен ден преосвещеният Лодейнополски еп. Мстислав подари на митрополит Кирил златен нагръден кръст и енголпие. А на г-н Андрей Кристоф в благодарност за неговите и на сътрудниците му многогодишни трудове в името на единството на поместните православни църкви, подари икона на Божията Майка - Игуменката на Света Гора Атон, откъдето черпят вдъхновение и сили членовете на Балканското Атонско сдружение.

Първо духовенството, а след това и богомолният народ с благоговение и вяра се поклониха пред иконата на светите царствени новомъченици император Николай и семейството му. На всички бяха раздадени за благословение специално отпечатани за случая иконки с ликовете на светото семейство.

Прозвучаха многолетствия за Руската и Българската православни църкви.

 

IMG_9799 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ИКОНАТА НА СВЕТИТЕ СТРАСТОТЕРПЦИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО

По-късно Варненска света митрополия даде официален прием за руската църковна делегация, гостите от София, представителите на местната официална власт и консулите на Украйна и Русия във Варна.

 

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Валентин Тодоров