chudesata_na_sveti_Luka_dnes Всемирното Православие - "ЧУДЕСАТА НА СВЕТИ ЛУКА ДНЕС" ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В ЧЕТВЪРТЪК, 17 НОЕМВРИ, В БОТЕВГРАДНовата книга на Ловчанска епархия "Бърз помощник - Чудесата на свети Лука днес" ще бъде представена в четвъртък, 17 ноември 2016 г., от 17,00 ч. в зала "Орханиец" на Историческия музей в Ботевград.

Ловчанският митрополит Гавриил ще бъде гост на културната вечер и ще разкаже подробности около новото издание на епархията, което е забележително по своето съдържание, защото помества над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци.

Светият лекар и чудотворец Лука Войно-Ясенецки е един от най-обичаните светци-лечители в целия православен свят, а случаите на чудесни изцеления, станали по неговите молитви, биха запълнили многотомно издание.

Събитието в Ботевград е първата инициатива от редица мероприятия, посветени на празника на града, който се чества на 29 ноември. Освен книгата с чудесата на свети Лука, като част от културната вечер ще бъде представена и книгата "Лето Господне", която съдържа 1200 поетични творби от свещеник Димитър Попниколов Петканов. Заслугата тези стихове да бъдат събрани и отпечатани в сборник е на неговия внук, носещ същото име.

Заедно с представянето на двете книги ще бъде показана и презентация за историята и настоящето на храм "Свето Възнесение Господне" - Ботевград, изготвена от историческия музей със съдействието на архиерейския наместник свещеноик. Борис Петров.

Напомняме, че книгата "Бърз помощник - Чудесата на свети Лука днес" може да бъде закупена или поръчана онлайн на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел. 0888 286 937. За църковните книжарници и настоятелства има търговска отстъпка.

По-долу поместваме предговора на Ловчанския митрополит Гавриил към българското издание на "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес".

***

Предговор
към българското издание

"Синко, кога пристъпваш да служиш Господу Богу, приготви душата си за изкушение: оправи сърцето си и бъди твърд, и не се смущавай във време на посещение от Бога; прилепи се към Него и не отстъпвай, та най-накрая да се възвеличиш".

(Сир. 2:1-3)

Несломимост на духа, гениалност на интелекта, свръхчовешко страдание, беззаветна вярност на Христа, жертвена любов, небесна слава – ето основните черти в личността и жизнения подвиг на св. Лука Войно-Ясенецки, Кримски архиепископ, лекар-чудотворец и изповедник на Православието.

По време на земния си път светителят Лука проявил решимост и мъжество на духа, свойствени единствено на великите подвижници на Православната църква. Бидейки блестящ хирург и един от водещите учени в медицината на своето време, великият архиепископ приел духовен сан през 1920 г., във времена за Русия, когато да служиш на Бога и Църквата било равнозначно на мъченичество.

Дългите години на изгнания, лагери, разпити и изтезания не успели да пречупят вярата и упованието му в нашия Господ Иисус Христос, но както винаги, той неизменно служел на Църквата, а заедно с това продължавал в расо и с кръст на гърдите да чете лекции по топографическа анатомия и оперативна хирургия. В ъгъла на операционната му неизменно висяла икона и никога не започвал операция без молитва.

С времето в светителя започнали да се разкриват в пълнота не само дадените му по рождение таланти на знаменит хирург и професор по медицина, но и свръхестествените дарове на Божията благодат, в това число прозорливост и чудотворство. Още през земния си живот св. Лука лекувал неизлечими болести и със силата на своята молитва, а след смъртта му неговото небесно застъпничество пред Божия престол е извор на неизброими чудеса и изцеления.

Днес светите мощи на светителя Лука почиват нетленни в Свято-Троицката катедрала в Симферопол и по чудесен начин излъчват небесно благоухание. Но славата на великия подвижник се разпростира далеч зад пределите на Русия. По неговите молитви стават многобройни чудеса на изцеления и в Гърция, където светецът е много почитан и обичан. Настоящата книга съдържа голям брой такива свидетелства за поразителни случаи на чудотворна намеса на св. Лука в критични моменти в живота на много гърци. Те са събрани в едно от Арголидския митрополит Нектарий, на когото сърдечно благодарим за разрешението да издадем „Бърз помощник...“ и на български.

Вярваме, че настоящото издание ще послужи за утеха на много сърца и в България, за надежда и радост, за вдъхновение и възхвала към Бога, за изцеление. Защото и в наши дни светителят продължава своята лекарска деятелност, но вече неограничаван от рамките на земната реалност и недостатъчните възможности на медицината. Както свидетелства настоящият сборник, св. Лука се явява край болнични одъри и сред неволи, в операционни зали и сред самите лекарски екипи, сам ръководи или извършва хирургически операции, събужда от кома, вдига от смъртния одър сломени души и тела, често прави ненужни лекарствата и назначените като неотложни хирургически интервенции и накратко: отново лекува, като за всички, които го призовават с горещо желание и молитва, е „бърз помощник“. Защото от Бога е приел дар да възвръща здравето на хората и тази благодат щедро раздава на мнозина.

И днес, както преди, той е толкова нужен: Светителю, отче Лука, моли Бога за нас!

+ Ловчански митрополит Гавриил

 

 chudesata_na_sveti_Luka_dnes1 Всемирното Православие - "ЧУДЕСАТА НА СВЕТИ ЛУКА ДНЕС" ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В ЧЕТВЪРТЪК, 17 НОЕМВРИ, В БОТЕВГРАД

chudesata_na_sveti_Luka Всемирното Православие - "ЧУДЕСАТА НА СВЕТИ ЛУКА ДНЕС" ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В ЧЕТВЪРТЪК, 17 НОЕМВРИ, В БОТЕВГРАД