164677.b.jpg?0 Всемирното Православие - ФИЛМЪТ „СВЕТИТЕЛЯТ ХИРУРГ“ ПОСВЕТЕН НА СВ. ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН ПРЕД СОФИЙСКАТА ПУБЛИКАФилмът „Светителят хирург“ посветен на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски, ще бъде представен пред софийската публика.  Прожекцията ще се състои на 24 февруари (петък) от 17:30 часа в Руския културно-информационен център на ул. Шипка 34. Вход свободен.

 

Събитието се организира с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и със съдействието на Руския културно-информационен център, Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийската св. митрополия и Пловдивската православна телевизия.

Премиерата на филма се състоя на 11 февруари в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив в рамките на „Дни, посветени на св. Лука”.

Автор на документалния филм за живота на светеца е журналистът Ангел Бончев. Филмът е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай, а Пловдивската православна телевизия е продуцент на „Светителят хирург“.

----------

Филмът "Светителят хирург" разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Заснета е и една вече покойна монахиня, която е била лично кръстена от свети Лука в една стая, а не в църква, заради забраната по онова атеистично време да бъдат кръщавани деца, иначе монахиня Анна си спомня този миг от живота си. Във лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител (видео и снимки). Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се покоят неговите мощи. Показва се нагледно денят, в който се отбелязва неговата памет (11 юни по стар стил). Изключително атрактивен филм за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си.

Разказва се и за две от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба. Той е сред най-почитаните православни светци на 20. век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове. Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Той не е имал неуспешна операция.

Според духовни лица, ръката по време на операциите на свети Лука е била направлявана от Божията десница. Негова е и доказано първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция той е използвал за шевовете косите на пациента. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, както той нарича хората, свети Лука е приемал всеки ден по един час безплатно пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

През живота си той е произнесъл 1250 проповеди, като Съветът на московската духовна академия нарича неговите трудове изключително явление. Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората. „Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал, точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, казва още митрополит Николай. Според него днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението. По думите му, свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари.

 

 0212 Всемирното Православие - ФИЛМЪТ „СВЕТИТЕЛЯТ ХИРУРГ“ ПОСВЕТЕН НА СВ. ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН ПРЕД СОФИЙСКАТА ПУБЛИКА