Църквата

luka_simferohlskiy-06 Всемирното Православие - ЦъркватаНие, православните, вярваме в Една Църква, а всички сектанти не вярват в нея. Този член от Символа на вярата: „Вярвам в Една Света, Съборна и Апостолска Църква“ – те са го зачеркнали, изхвърлили са го. Върху какво е основана нашата вяра в Едната Църква?

51610.p.jpg?0 Всемирното Православие - ЦъркватаМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил призова миряните да помогнат на духовенството в борбата с кощунството, клеветата и злобата по адрес на Църквата.

„Днес живеем във време, когато свидетелството за Христа е особено търсено от хората. Мнозина разбират в каква задънена улица се намира цялото човечество, целият човешки род и жадуват да чуят това свидетелство, донесено в света от нашия Господ и Спасител”, - каза Патриарх Кирил на среща с участниците в курсовете за повишаване на квалификацията на новоизбрани архиереи.

molitva Всемирното Православие - Църквата

За да запазим единството си, трябва да сме послушни на Църквата, на нейните епископи. Имайки послушание към Църквата, имаме послушание към Самия Христос. Христос иска да станем едно стадо с един пастир (вж. Иоан.10:16).

Нека милеем и ни боли за Църквата. Да я обичаме силно. Да не приемаме да осъждат и порицават нейните представители. Духът, който възприех на Света Гора, беше дух православен, дълбок, свят, мълчалив, без спорове, без разпри и без осъждане. Нека не вярваме на онези, които обвиняват свещенството. 

23974_900 Всемирното Православие - Църквата

Деветият член на “Символът на вярата” указва четирите основни признака на църквата: Вярвам…в една, свята, съборна и апостолска Църква. Тези свойства са съществените, т.е без които Църквата не би била Църква.

В гръцкия текст “в една” е изразено с числителното en mian. По този начин, Символът на вярата изповядва, че Църквата е една : а) една вътре в себе си, неразделна б) една, разглеждана отвън, т.е нямаща заедно със себе си някой друг.

23974_900 Всемирното Православие - Църквата

Протопрезвитер Михаил Помазански е един от великите богослови на XX в.  Неговият житейски път преминава през Волинската и Калужсата духовни семинарии, приема свещенство във Варшава и  служи като протопрезвитер в Варшавския събор. Четири години живее в Германия, а след 1949 г. работи като преподавател в  Свято - Троицката духовна семинария в Джорданвил в Америка.  

По думите на о. Серофим Роуз (цялата статия виж тук), о. Михаил е богослов, който  се е формирал не в онзи тип теологични школи, които в определена степен отразяват богословските съмнения и разделения на съвременното православие, а в онова време, когато православието е било единно в духа си, когато е било здраво вкоренено в столетните традиции и не е страдало, както често става в наши дни с православната богословска литература, от “криза на идентичността“. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре