Християнинът и Вярата

017131 Всемирното Православие - Християнинът и ВяратаМъченическият подвиг на Зографските монаси и миряни, загинали на 10 октомври преди 741 години е особено важен от гледна точка на духовното състояние на съвременните православни християни. Много от тях са изкушавани от различни интерпретации на вярата, водещи до размиване на спасителните догмати и устои на Православната Църква, а като резултат – за тях остава опасността от погиване на безсмъртната им душа.

26bb927bfac2f9b3810ec2106a300aee Всемирното Православие - Християнинът и Вярата"Господ Иисус Христос е създал Църквата, а не конфесията. Пълнотата на вярата и всичко нужно за спасението се пази само в Православието". Това каза в интервю Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, предаде Информационно-просветителският отдел на Украинската православна църква.

sv.%20Al%20Nevski%20-%20zlaten%20kupol%20s%20krust Всемирното Православие - Християнинът и Вярата

1.1. Замислял ли си се сериозно върху това?

Не зная отношенията ти с Църквата. Може би посещаваш редовно храма, а може и отдавна да си скъсал с Църквата. Може би изобщо не ходиш на литургия или се появяваш рядко, като бяла лястовица. Възможно е да влизаш само на големите празници: на Великден, Рождество Христово или Богоявление.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

97684984467923 Всемирното Православие - Християнинът и Вярата

Всеки от нас идва на този свят неосъзнал себе си и света и без да иска бива въвлечен в най-голямото приключение – това да живееш, да бъдеш Себе си, да преминеш през света тук и сега! Всъщност – ти нямаш никаква представа за приключението си, за неговото начало и край, дори не знаеш какво те очаква на следващия завой от пътя ти и накъде ще поеме следващата отсечка? Все се мъчиш да разбереш за това, което ти предстои и едва, когато то отдавна е отминало, разбираш че е имало смисъл и е трябвало да се случи. Всеки от нас неизбежно се замисля за Смисъла на пребиваването си Тук и Сега? При някой това се случва още в юношеството, при други – след като се е сблъскал с хиляди премеждия, при трети – чрез духовен потрес след лична жестока трагедия. Но много са тези, които не изпитват потребност да си задават подобни въпроси и са доволни, след като имат пържоли за грила и кола, паркирана пред апартамента си. За такива хора думите вяра, Бог и религия са мръсни думи, а вярващият човек е някакво болно същество!

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре