Сръбска Православна Църква

1kXPRZ_605cd23c8f7800_85031231-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Сръбска Православна ЦъркваНа 25 март 2021 г. Св. Синод на Сръбската православна църква излезе с изявление срещу законопроекта за еднополовите съюзи, съобщава официалният сайт на СПЦ.

Своевременно и в рамките на предвидения от закона срок Св. Синод на СПЦ изпрати до правителството на Република Сърбия възражения и становища по законопроекта за еднополовите съюзи, в които се казва:

dst_3074_______________ Всемирното Православие - Сръбска Православна ЦъркваСветият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за нов патриарх Загребско-Люблянския митрополит Порфирий.

Изборът се състоя на 18 февруари в църквата Св. Сава" в Белград. След избора бе отслужен благодарствен молебен и бе изпято многолетствие за новия предстоятел на Сръбската православна църква.

16 Всемирното Православие - Сръбска Православна ЦъркваДО СВ. СИНОД НА СРЪБСКАТА ПАТРИАРШИЯ

СЪРБИЯ

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

От името на Св. Синод на Българската православна църква и от наше име, приемете най-искрените ни братски съболезнования по повод неочакваната кончина на Предстоятеля на Сръбската Патриаршия Негово Светейшество патриарх Ириней.

dHbxD0_5be9a4638433a6_53613362-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Сръбска Православна ЦъркваВъпросът за автокефалията трябва да се обсъди от всички поместни Църкви, за да може в бъдеще да бъдат избегнати изкушенията, през които сега преминава Православието, заявиха от Сръбската църква.

Архиерейският събор на Сръбската православна църква призова да бъде свикан Всеправославен събор, за да се разгледа на него въпросът за автокефалията. Това се казва в специалното заявление Позиция на Сръбската православна църква относно църковната криза в Украйна след последните решения на Вселенската Патриаршия“, публикувана на 12 ноември на сайта на Сръбската църква.

L2YKD7_5bcb4011bd7768_90986285-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Сръбска Православна ЦъркваОпасната ситуация в Православието, породена от решенията за Украйна, заплашва с дългосрочно разделение между всички членове на Православната Църква.

Антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X и Сръбският патриарх Ириней призоваха Вселенския патриарх Вартоломей да възстанови „братския диалог“ с Руската православна църква за разрешаване на конфликта, предизвикан от украинския църковен въпрос. Това се казва в официалното съвместно заявление на Сръбската и Антиохийската православна църква, прието при визитата на Антиохийския патриарх в Сърбия.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре