Александрийска Патриаршия

Pl7xG1_5ba6160f1a4528_38395113-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Александрийска ПатриаршияПредстоятелите на Александрийската и Полската православна църква се обърнаха с призив да се решат църковните недоразумения, свързани с предоставяне на автокефалия на Украинската Църква.

Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II и Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава се обърнаха с призив да се направи всичко възможно, за да се избегне конфликт по този въпрос, съобщава Romfea".

232672.b Всемирното Православие - Александрийска ПатриаршияВъв вторник, 29 март, в Египет беше отвлечен самолет A320 на авиакомпания EgyptAir, на чийто борд е имало 88 души. Самолетът летял от Александрия за Кайро, но похитителят заставил пилотите да се приземят в Ларнака, Кипър. След приземяването похитителят пуснал почти всички пасажери.

227382.p Всемирното Православие - Александрийска ПатриаршияКакто пише «Ромфеа»Александрийският патриарх Теодор II, който е на посещение в Кипър, отговаряйки на въпрос на журналист за разногласията между Йерусалимския и Антиохийския патриарх, възникнали по повод каноничната принадлежност на Катар, потвърди информацията, появила се в края на януари.


185508.b Всемирното Православие - Александрийска ПатриаршияКакто съобщава пресцентърът на Антиохийската православна църква, недалече от Александрия египетски археолози са открили най-древния до този момент ръкопис, съдържащ известна молитва към Пресвета Богородица.

Според оценката на експерти коптският папирус, датиран от трети век, е най-ранното ръкописно свидетелство за молитва на християните от първите векове към светиите, и в частност към Пречистата Дева Мария.

61009.p Всемирното Православие - Александрийска ПатриаршияМалко преди отпътуването си от Йоханесбург и веднага след церемонията по ръкополагане на епископа на Ботсуана, Блаженият Теодор II, Папа и Патриарх Александрийски и на цяла Африка, посети болницата „Св. Марина”, където са настанени деца, страдащи от вируса на СПИН.

Всички лекари, медицински сестри, социални работници, родители и деца посрещнаха Патриарха на входа на болницата.

Патриархът беше най-подробно информиран за работата на болницата. На свой ред той разказа за дейността, която Александрийската църква провежда, борейки се със злото, наречено СПИН, и срещу търговията с хора в Африка и по света.

След това Патриархът посети всички палати, където раздаде подаръци, благослови децата и им говори за голямото мъжество, което те и техните родители проявяват.

Фото Romfea.gr

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре