Православни манастири от света

paraliks_sv_teodora_gartsiia Православните манастири от света

В потънала в зеленина долина, осеяна с платани  и извираща изпод камъните река, е построен параклисът „Света Теодора”. Параклисът се намира на тихо и спокойно място, напомнящо на манастирски двор, в местността Васта, на разстояние 4 км от с. Исари, област Аркадия, Пелопонес (Гърция). 

 Header Православните манастири от светаСветата обител на незаспиващите е мъжки манастир, в който пеенето на псалми никога не секвало.

Първият манастир на незаспиващите е основан на границата между IV и V век от преподобни Александър на брега на река Ефрат (днес е трудно да се посочи точното място). Двадесет години по-късно св. Александър оставя обителта, за да проповядва в граничещите с Персия градове, след което основава в Константинопол друг манастир на незаспиващите.

ioann-m Православните манастири от света

Едва ли би било възможно да се изброят православните светини, разположени на територията на съвременна Гърция. Колкото и странно да изглежда, съвременният европеец свързва тази страна с античната ѝ цивилизация,  но не познава византийски ѝ период, а също свещените места и артефакти с християнско значение. Такова място е о. Патмос, който бива наричан по различни начини - свещен остров,  Морският Йерусалим, островът на Апокалипсиса.  

344%20M-ra%20Djavri Православните манастири от светаГрузия в няколко щрихи

Основаването в древността на Грузинската държава и нейната столица Мцхета са свързани с библейската история. Според преданието, когато Нимврод решил да строи във Вавилон кула „по-висока от планината Севра“ и така да въздигне престола си до небесата, един от знатните граждани (Таргамос) се възпротивил да стане роб на тази безумна идея и със своето семейство се отправил на север, достигайки Кавказкия хребет. Таргамос се счита за родоначалник на кавказките племена и народи, а неговият син Картлос за основател на Грузия.

 

ZCH_4000 Православните манастири от светаЦетинският православен манастир „Рождество Богородично” се намира в старата част на гр. Цетине (15 137 жители) – историческата столица на Черна гора. Попада в Черногорско-Приморската епархия на Сръбската православна църква. За първи път манастирът се упоменава през 1484 г.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре