Героите на Стария Завет

ПРАВОСЛАВНА БИБЛИЯ


 

 

издаден на хартия от Св. Синод на Българската църква, София 1992 г.

 

                                                                    


logo Героите на Старозаветния свят и тяхното завещание
www.Pravoslavieto.com

 

 


001163 Героите на Старозаветния свят и тяхното завещание„Пение умилно приеми от нас, пророче Божий Илия”

От древни времена желано място за поклонение на християните станала планината Кармил на Светата Земя. Още през  1104–1107 г. игуменът Даниил посетил тези места. В своето „Хождение” той  записал: „Пристигнахме в Хайфа, а оттук  се отправихме към Кармилската планина. В тази планина се намира пещерата на Илия пророка, в която се поклонихме.”

800 години по-късно Руската духовна мисия придобила тук участък земя, върху който построила църква на името на пророк Илия, осветен в средата на ноември 1913 г. от Йерусалимския патриарх Дамиан.

images?q=tbn:ANd9GcQrszyRGZFRyFc2S_Sy4dJeztdmS3yGHJy4HCMD-ckLH1W39z1K Героите на Старозаветния свят и тяхното завещаниеВелик беше Адам и стана унизен. Началото му е висока степен на славата; краят му – дълбоко унижение. Началото му е в рая, краят му – в гроба. Създаден е преди Ева, плътта им беше съвършена и неделима. Като образ на бъдещето от него беше взета кост. Тази кост беше Ева и тя скоро стана причина за грехопадения; костта скоро срути стената – Адам. Чрез Ева е изгубена прекрасната и силно желана основа; чрез Мария тази загубена за Адам и Ева слава е възвърната. Ева беше дадена за помощничка на Адам – и му послужи за препъване; беше му дадена, за да сподели с него бремето – и го направи виновен. По-слабата го пороби, подчинената го събори, немощната го съкруши. От ревност не позволи мъжът да опита пръв; пожела да застане по-горе от Адам, да заеме първото място, а на Адам да предостави второто. И Господ изобличи тайната й – понеже тя пожела да пороби мъжа, Господ й каза: Той ще господарува над тебе (Бит. 3: 16). Благият още не беше ги обвинил, когато собствената им воля ги осъди, собствената им съвест ги обвини, собствената им гордост го повали, собственото им пожелание ги погуби. При всичките съкровища господстващата свобода обедня, в рая на сладостите, при мъдростта на ума, се съблазни от красивото дърво.

Подкатегории

В своята книгапосветена на библейската история в Стария Завет, проф. А.П. Лопухин  твърди, че противоположно на Каиновия род, съществува едно ново поколение, което е носител на истинската религия. То се превръща в онзи източник, който поражда древното човечество. Ходът на историческото развитие, породен от  Първия човек Адам се разклонява в две посокиот които главната се свързва родствено с Авел. Към това поколение принадлежат  великите представители на древния свят или патриарсите, които с крепки дух и тяло са призвани с дълголетен труд да създадат и съхранят началото на живота на всички бъдещи хора.

 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре