sv%20andrej Всемирното Православие - ПАРАКЛИС на свети апостол Андрей Първозвани (30 ноември)   Тропар, глас 4: Като първозван от апастолите и брат на върховния апостол, Андрее, моли се на Владиката Христа: да дарува мир на вселената и на нашете души, велика милост!

  Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

 

   1.1. Проповедниче Христов Андрее, чрез Божествената благодат, която те е осенила, очисти смутената ми душа от зли помисли и думи, за да мога достойно да те възпея!

  Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   1.2. Свети Иоан Предтеча доведе Андрея, един от първите си ученици, до преславния Христос, роден свръхестествено от Дева!

  Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   1.3. С неотклонна любов и желание ти, Андрее, си тръгнал по стълбицата на добродетелите и с изкачването по нея постоянно си поучавал, та от най-слаб съсъд да станеш най-върховен апостол!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Радвай се, извор на благодат, радвай се, стълба и небесна врата, радвай се, свещник, златна стомна и несечена гора, понеже ти си родила на света животодателя Христа!

  Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   2.1. След думите:”Тръгни след Мене!”, веднага Кифа (Петър) заедно с Андрей последваха Христа, изпълнен с вяра, оставиха баща си, ладията и мрежата!

  Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   2.2. Всепочитани Андрее, ти си обърнал капищата в Божии храмове, осветил си в тях синовете на кръщението - християните, които Божията благодат обнови с вода и Дух!

   Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   2.3. Ти си предложил на света най-ценен бисер, скрит в твоето сърце, когото народите чрез тебе приеха като най-скъпо съкровище!

   Припев: Свети  апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   2.4. Всевъзпявани Андрее, приел в ръцете си Светото Евангелие като съкровище, ти си обогатил цялата земя с Божествени проповеди. Затова почитаме твоята памет и страдания!

  Слава  на Отца и Сина и Светия Дух: Троичен: Ние всички възпяваме православно едната сила в Света Троица - безначалния, несъздадения, единосъщния, съпрестолен, триипостасен и трислънчев Бог!

  И сега и всякога и во веки веков. Амин!: Дево, чрез Дух Светий си заченала в утробата си Бога и си останала неизгорена, както огънят на неизгарящата къпина при Моисея предсказа тебе, която си приела Бога!

 

Е К Т Е Н И Я

 

   Седален: Отхвърлил езическите жестокости, ти си предпочел страданията на Спасителя, блажени Андрее, станал си апостол, като си вършил чудеса с помощ от небето, станал си учител на народите. Затова, като почитаме твоята памет достойно с вяра и песни те славим и величаем: Апостоле Господен, моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тези, които с любов празнуват твоята памет!

 

 

Е В А Н Г Е Л И Е

 

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на свети Андрей, Милостиви Господи, очисти многото наши грехове!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: По молитвите на Твоята Пречиста Майка, Милостиви Господи, очисти многото наши грехове!

  Помилвай ме, Боже, по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми: Да възхвалим проповедника на вярата и служителя на словото свети апостол Андрей, защото той лови из дълбочините човеци, като вместо въдица държи в ръцете си Светото Евангелие и изливайки сила, изважда душите от лъжите на врага и ги поднася на Бога като приятен дар. Нека ние, вярващите, да го възхвалим, а той да се моли заедно с другите апостоли Бог да бъде милостив към нас в съдния ден!

   Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   3.1. Мъдри апостоле, ти с майсторство си ловил риба в морето, а сега с вяра ловиш за Христа човеци и ги избавяш от вражеските лъжи. Защото лъжата беше някога дълбочина, която потапяла народите чрез бурята на незнанието!

   Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   3.2. Апостоле, ти си преплувал мъдро през земния живот, като си бил носен на крилете на Светия Дух с Христовата вяра. Достигнал си в тихото пристанище на небесния живот и се радваш във всички векове!

   Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   3.3. Най-почитани Андрее, преплавал с телесна ладия житейското море, ти, всеблаженият си намерил кормчията Христос, Който управлява всичко и с радост си се приютил при Него!

   Припев: Свети апостоле Андрее, моли Бога за нас!

   3.4. Свети Андрее, чрез дадената ти от Бога благодат, с дума се прогонват злите духове, бягат недъзите и многото душевни страдания от болните!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Богородице Дево, за тези, които прибягват с вяра към твоето милосърдие и се покланят благочестиво на твоя Син, моли Него -Бога на света и Господа да ни избави от тление, беди и всякакви нещастия!

 

МОЛИТВА

 

   Свети апостоле Андрее, пръв повикан и пръв отзовал се ученик на Господа Иисуса Христа. Твоето благородно отзивчиво сърце почувствало идването на Агнеца Божий, Който взема греховете на света. Ти си търсил правдата, истината и доброто в света, затова Спасителят първо на тебе се откри, когато слушаше речите на Иоана Кръстителя. Ти не се поколеба и тръгна след Христа, за да не се отделяш от Него никога. Споделил си с Него несгодите на бездомничеството, студа и горещината, дългия изморителен път, благодарността на народните маси и завистта и хладината на завистливите фарисейски сърца след всяко чудо, възторга на дечицата и чистите души и злобата на Христовите убийци. Твоята душа се откликваше на всяко Божие слово и всяка човешка неволя. Затова и след възкресението на Спасителя, обновен с благодатта на Духа Светаго, ти стана апостол на вяра чрез слова и велики дела.

    Ние днес славим твоите апостолски подвизи и се надяваме на твоето милосърдие. Защото в апостолската си грижа за спасение на народите ти си посетил и нашите предели и посея първите семена на християнската вяра. Пред тебе са сега част от плодовете на твоите трудове, вярващите членове на Едната Православна Вселенска Църква, които очакват твоята помощ и застъпничество. Дай на тези Божии раби (имената) полезното за спасение. Подкрепи ни да растем във вярата и благочестието, да се отзоваваме на всяка полезна християнска инициатива и послушно да изпълняваме евангелските истини. Нека всеки християнски дом стане твърдиня на доброто, да има мир и разбирателство в семейството, младежите да растат в добродетели, а старците да бъдат за пример и подражание. Апостолските ти подвизи да не секнат до края на света, та чрез твоето духовно ръководство да живеем в мир, разбирателство и обич помежду си и с това да поддържаме Светата Христова жива Църква, основни камъни на която бяха първите апостоли и която по твоите молитви да пребъде. Амин!

 

 Превод: иконом Иван Лалов Кондаков 

За "Всемирното православие"

материалът подготви Иван Калев