Presv_Bogorodista_vaznesenie_korfu_final Всемирното Православие - „ВЪЗНЕСЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ – УНИКАЛНА ИКОНА ОТ ОСТРОВ КОРФУ (2)Иконата се намира в музея на византийския мъжки манастир „Св. Богородица“ в Палеокастрица, на гръцкия остров Корфу (издигнат през 1225 г., реставриран в края на XVIII и началото на XIX век). Върху нея е изобразена възнасящата се Божия майка и 12-те апостоли застанали пред празния ѝ гроб.

Да си припомним изобразеното събитие:

На третия ден от погребението на Пресвета Богородица в Гетсимания свети апостол Тома дошъл и пожелал да се отвори гробната плоча, за да се поклони.

Отворили плочата, но тялото на Пречистата Богородица не се оказало там. По Божи промисъл тя била взета заедно с тялото си на небето, съгласно предсказанието на св. цар Давид: „Воскресни, Господи, - Застани, Господи, на мястото на Твоя покой, Ти и ковчегът на Твоето могъщество” (Пс. 131,8). Кой е ковчегът – кивотът на Господнето могъщество? Кой е бил вместилище на Невместимия Бог Господ Иисус Христос? – Нали св. Дева Мария, Неговата Майка! Следователно, за нея се отнасят пророческите слова на тоя псалом.

Когато след това посещение на Гетсимания апостолите, по обичай в чест на възкръсналия Господ Иисус, на трапезата при молитва общо вдигнали за благословение от Господа хляба с думите: „Велико е името на Светата Троица, Господи Иисусе Христе, помилвай и спаси нашите души”, като вдигнали поглед нагоре, видели Пресвета Богородица обкръжена от ангели да ги благославя и им казва: „Радвайте се!”. В удивление, вместо, както друг път да кажат „Господи, Иисусе Христе”, извикали единодушно: „Пресвета Богородице, спаси нас”.

И така възрадвани разбрали, че св. Дева Мария, Майката Господня, е взета на небето с тялото си, както е било с праведния Енох (Бит. 5, 24) и пророк Илия (4 Царств. 211-12). И оттогава гробът на Пресвета Богородица в Гетсимания станал място на поклонение не само за християните, но и за езичниците, тъй като вестта за това събитие станала известна на целия Изток.

 

Presv_Bogorodista_vaznesenie_korfu_final Всемирното Православие - „ВЪЗНЕСЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ – УНИКАЛНА ИКОНА ОТ ОСТРОВ КОРФУ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст: Траянополски епископ Иларион. „Всевъзпяваната света Богородица”, изд. ПИК, Велико Търново, 2001 г.

Снимка: Всемирното Православие