51503.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ КИРИЛ: „СВЕЩЕНИЦИТЕ НЯМАТ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ ПРИ РАБОТА С ПАСТВОТО”  Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил заяви, че на полето на антицърковната пропаганда работи цяла индустрия и призова духовенството към активна работа с хората.

„Срещу нас работи цяла индустрия. Вземете Интернет — 10, 15, 20 хиляди блога, работещи против Църквата. Ние не знаем с какви пари се прави това, но е факт, че там се хули Божието име”, - с тревога констатира Патриарх Кирил в словото си към участниците в братската трапеза след Божествената литургия в Богоявленския събор Ногинск.

 

„А ние се правим, че нищо не се случва. Така ще изгубим всичко. Ето, нашата младеж не идва в църква, а седи в Интернет – дори и телевизия вече не гледа”, - добави той.

Предстоятелят на Руската православна църква подчерта, че Църквата е задължена да съдейства за възпитанието и образованието на своя народ, но засега тя сериозно изостава в областта на информационната дейност.

„Сега ние с вас нямаме време за губене – длъжни сме да работим активно. Трябва да забравим привичните стереотипи – отслужваш панахидка или молебен, взимаш паричките, казваш на всички „спаси, Господи” и отиваш да спиш. Свърши това време, ако вие действително се грижите за Църквата” – каза Патриархът.

По думите на Патриарх Кирил, аудиторията на традиционната проповед в храма е твърде ограничена, освен това обикновено проповедта се води на специфичен език, недостатъчно убедителен за съвременния човек, когато в същото време за антицърковна пропаганда са хвърлени огромни сили

„Трябва да общуваме с хората извън богослужението, предавайки им разбирането си за живота. Трябва да имаме нов поглед към човека, нов поглед към проблемите, нов поглед към обществото, а значи, трябва да се работи”,– заключи Предстоятелят.